"Büntetem azokat, akiktől elvárom, hogy megválasszanak?"

"Büntetem azokat, akiktől elvárom, hogy megválasszanak?"

Pedig tudtak volna miről beszélni, ugyanis Ajka képviselő-testülete a város elkaszált TOP-os pályázatairól kérdezte volna a fideszes politikusokat.

Mint ismert, a város mindössze 331 millió forint pályázati pénzt nyert (nem sokkal járt jobban a jobbikos vezetésű Tapolca sem), míg a hasonló lakosságszámmal bíró Pápa csak a TOP-os pályázatok keretében 8,2 milliárd forintot.

A város elkaszált pályázatairól és annak politikai hátteréről már írtunk bővebben: mint ismert, a Veszprém megyei közgyűlés Ajka szocialista vezetése szerint politikai alapon bünteti az ajkai embereket, miközben a fideszes vezetésű településekkel kivételezik.

Az áttekintéshez segítséget nyújt a 8300.hu összeállítása. Ebből kiderül, hogy a választókerület 60 településéből 22 nyert összesen 61 pályázatot. Bár a kiírásokon szinte csak önkormányzatok indulnak, vannak azért kivételek, mint például a Széki-tavi Horgász Egyesület, ami közel 100 milliót nyert turisztikai fejlesztésekre. A horgászegyesület vezetőségi tagja amúgy nem mellékesen az ajkai képviselőtestület fideszes tagja és Fenyvesi Zoltán kampányfőnöke. 

A kerületben van olyan kisváros, amely 15 pályázatot nyert, egy másik 7-t. A kiosztott 7,1 milliárdból 4,1 milliárd forintot két település kapott. Egy főre lebontva, ez azt jelenti, hogy míg a fideszes vezetésű, 7000 lakosú Sümegen egy főre 469 ezer forint fejlesztés jutott, addig a szocialista Ajkára 11 ezer forint. A jobbikos Dobó Zoltán által vezetett Tapolcán sem sokkal jobb a helyzet: oda 42 ezer forint. Magyarul: az ellenzéki városokat – vagyis az ott élőket – egyértelműen büntetik a pályázati pénzek osztogatásával.

“Szakmailag mindegyik pályázatunk jó értékelést kapott, politikailag mindet elmeszelték”

Az egy lakosra jutó támogatási összeggel városunk az utolsó helyen végzett – mondta Horváth József Ajka alpolgármestere, a Veszprém megyei közgyűlés tagja még tavaly májusban, most megnéztük, hogy milyen az, amikor a fideszes többség a pályázatokat kampánycélokra felhasználva kivételezik a “saját” városaival és bünteti az ellenzéki településeket.Mint ismert, Ajka azon kevés dunántúli település közé tartozik, ahol a város vezetése és a közgyűlés többsége is MSZP-s.

“Azért nem támogatták az ajkai pályázatokat, mert az alkotmányos költségeket nehéz lett volnta visszaterelni”

“A csapadékvíz elvezetése nemcsak a Sport utca környékét érinti, hanem az egész városét. Egyértelműen politikai döntés született. Fenyvesi Zoltán ezt a pályázatot nem támogatta, leszavazta, nem járult hozzá ahhoz, hogy ezzel a fejlesztéssel megkönnyítsük az itt élők életét”

– mondta Johanidesz Sándor képviselő az elutasított csapadékvíz-elvezetésre kiírt pályázatról. Schwartz Béla polgármester szerint egyértelműen politikai döntés született ebben az esetben, hiszen a két, független bíráló alkalmasnak találta a pályázatot. 

“Azért nem támogatták az ajkai pályázatokat, mert az alkotmányos költségeket nehéz lett volna visszaterelni”

– utalt Utassy István képviselő az úgynevezett „alkotmányos költségre”, ami a pályázatok során elnyert források visszaosztását jelenti. 

Pap Ferenc Tamás képviselő emlékeztetett: a városi utak felújítására beadott pályázataik csírájában el lettek fojtva, “jelezték nekünk, hogy ne is induljunk, mert úgysem nyerünk. Nagyon örülünk, hogy fejlődik Pápa, de Ajkának is nagy szüksége lenne a fejlesztésekre” – mondta.

A polgármester szerint Ajkán olyan fideszes képviselők vannak, akik a Fidesznek akarnak megfelelni, nem pedig a városnak. 

“Fenyvesi Zoltán az egyike ezeknek, de nehogy azt higgyük, hogy a mi képviselőink mások. Van itt olyan fideszes képviselő, akinek a városrésze 1,1 milliárd forintot nem kapott meg. Erre mit csinál ez a képviselő? Asszisztál a fideszes megyei képviselő feladataihoz, nem segíti a várost”

A fideszes Peternics Mihály viszont megvédte Fenyvesi Zoltánt: a képviselő szerint az önkormányzat csúsztat, hiszen például iparfejlesztésre jóval több pénzt kapott Ajka, szerinte ezt is számba kéne venni, amikor bírálják a megyei közgyűlést. 

A szintén fideszes Ravasz Tibor szerint viszont a pályázatok elbírálását nem a megyei közgyűlés hozta, ott nem hoznak döntéseket. Mint mondta: Fenyvesi Zoltán minden ajkai pályázatot támogatott, ráadásul a 22-ből még csak öt pályázatot utasítottak el, 12 kapcsán még nincs döntés. Mint mondta, ezekkel a pályázatokból már nem 331 millióról, hanem másfél milliárd forintot nyert a város. 

“Itt most a TOP pályázatokról van szó, az iparfejlesztésre kiírtak teljesen más pályázatok”

– válaszolt a polgármester. A 22, illetve a 12 pályázatról pedig azt mondta: “Azért voltunk kénytelenek a TOP pályázatok második fordulójába beadni néhány pályázatot, mert nem nyert az elsőben, vagyis megismételtük azokat. Önök már egyszer nemet mondtak képviselő úr, legfeljebb még egyszer nemet mondhatnak.”

Hírdetés

20 000 000 000 > 331 000 000

Horváth József alpolgármester átvéve a szót, visszautasította a Fidesz vádját, mint mondta: “a határozati javaslatban ismeretlen tette ellen teszünk feljelentést, nem Fenyvesi Zoltán vagy Polgárdy Imre ellen. Ezt azért kell megtenni, mert a polgári peres eljárást kizárták, marad a büntetőeljárás, illetve az uniós jogorvoslati út”.

Az alpolgármester emlékeztetett: “a megyei hatóságnak igenis felelőssége van, hiszen ha a megyei közgyűlés nem ért egyet, akkor az irányító hatóság nem hozhatta volna meg a végső döntés.” Mint mondta: ezt a testületet pedig Polgárdy Imre, Fenyvesi Zoltán és a fideszes többség irányítja (hét ellenzéki képviselő van – a szerk). Emlékeztetett: így jutott Ajkának az első körben 331 millió, a második körben semennyi, miközben Pápán az első körben összesen 16 milliárd forintot nyertek, sőt, ha hozzávesszük a többi pályázati forrást, akkor már húszmilliárdnál járnak.”

Emlékeztetett: a közgyűlés nem is dönthetett volna összeférhetetlenség miatt, ezért – mivel többségben vannak – hoztak magukra nézve egy határozatot, hogy nem összeférhetetlenek. “Ez eljárási hiba, nem is kicsi. Fenyvesi Zoltán megszavazott minden elutasító határozatot. Annak, hogy mi így jártunk, annak ő szerves közreműködője volt” – mondta az alpolgármester.

“Ajka és Tapolca ugyanabban a cipőben jár, amibe nem folynak bele a pályázati pénzek”

– mondta Rig Lajos, a választókerület jobbikos képviselője. A politikus emlékeztetett: Ajkán a legalacsonyabb az egy főre jutó forrás, 11 406 forint, ez a választókerületi átlag kilencede, de Tapolcán sem sokkal jobb a helyzet, ott 42 ezer forint az egy főre jutó elnyert pályázati forrás, miközben a két városban él a kerület lakosságának nagyobb része.

A pályázati pénzek politikai kiosztását Császár László, Tapolca volt fideszes polgármesterének szavaival érzékeltette, mint idézte: 

“Pályázati forrást, a helyi vagy országos Fidesz támogatása nélkül nem lehet nyerni, ez régen is így működött, ma is így működik, aki mást mond, az hazudik.”

Akkor ki hazudik, ő vagy önök? – kérdezte meg a jelenlévő fideszes képviselőket Rig Lajos, aki szerint egyértelmű, hogy a pályázatok elbírálása politikai szempontok alapján történik.

“Akkor nyer a térség, akkor jönnek a fejlesztési források, ha kormánypárti politikust választanak meg” – idézte Fenyvesi Zoltán 2015 áprilisában tett nyilatkozatát a jobbikos képviselő, aki szerint ez nem más, mint színtiszta politikai zsarolás, a titoktartási kötelmek folyamatos megszegése, hiszen titoktartási kötelezettség terhel minden döntéshozót. 

Halimbán egy iskolai évzárón, egy laminált lap formájában adták át a pályázati döntést 2017 májusában, de maga a pályázat csak az év szeptemberében került fel a támogatott projektek listájára. Ez a képviselő szerint épp a titoktartási kötelezettség megszegését jelenti, hiszen a pályázati pénzekről döntő közgyűlési tagok nem beszélhetnek a döntéseikről addig, amíg azok nyilvánossá nem válnak.

Rig Lajos egy másik pályázatot is említve felhozta: Tapolcán is megfúrták a pályázatot, itt a laktanyában valósulhatott volna meg egy másfél milliárdos barnamezős projekt. 

“Ide nemcsak migráns nem jön, hanem pénz sem”

– mondta a képviselő Fenyvesi Zoltán korábbi, abszurditásba hajló sajtótájékoztatója kapcsán. A fideszes képviselő az országos utasításnak megfelelően azt állította, hogy a laktanyába migránsokat fognak telepíteni). “Ez semmi másról nem szólt, csak a színtiszta politikáról” – mondta.

“Fenyvesi úr, vegye le a fényképét az oszlopról”

A közmeghallgatás vitathatatlanul legérdekesebb, és a maga nemében legszórakoztatóbb része maga a közmeghallgatás volt. A politikusok adok-kapja után lendületesen beletapostunk a gázba, az ülésen megjelenő helyi lakosokban a pc-t messziről elkerülve nyilvánítottak véleményt. 

“András ne csóválja a fejét, mert egyszer sem láttam ott”

“Motorcsónakkal lehet bemenni a boltba, mert ott is akkora tócsa van”

“Azt mondta a Fidesz, hogy rendbe van téve, de mi van rendbe téve? Zsebbe van téve!”

“Fenyvesi úr vegye le a fényképét az oszlopról”

– csak néhány, erősebb vélemény a sok közül. 

Hogy milyen érzés lehet fideszesként végigélni egy ilyen közmeghallgatást, nem tudjuk, az arcokból mindenesetre arra következtettünk, hogy nem jó.

Pedig itt még nem ért véget a móka, a polgármester ugyanis zárásként azért még megsorozta (nem úgy) őket:

“A megyei elnök és alelnöke gyáva, sunyi alakok, az emberek szemébe pedig nem mernek nézni. Sajnos azt kell mondanom, hogy a mi képviselő-testületünk fideszes tagjai is hasonló mentalitással rendelkeznek.  A padragi városrész 1,1 milliárd forintot nem nyert. Puskás Károly képviselő úr asszisztált Fenyvesi Zoltánnak. Egyetlen egyszer sem szólt annak érdekében, hogy ez a két városrész nyerne. Képviselő úr, szégyellje magát! Remélem a város lakossága meghozza önökkel szemben a megfelelő döntéseket, ahogy nagyon remélem, hogy Fenyvesi Zoltánnal szemben is meghozzák ezeket a döntéseket. Ne szavazzanak Fenyvesi Zoltánra, arra aki elárulja Ajkát, és Pápa pályázatait szavazza meg, majd elvárja, hogy az ajkaiak szavazzanak rá? Büntetem azokat, akiktől elvárom, hogy megválasszanak? Érdekes mentalitás.”

A felfokozott hangulatú közmeghallgatás ezzel véget ért. A pályázati trükközés nem véletlen a körzetben (mármint itt sem), a fideszes politikus jövője múlik az eredményen, hiszen számára még egy vereség már nem fér bele. A kampány ezért a választókerületben, ha lehet még mocskosabb az országosnál is. Mindenestre a kireszavazzunk.hu adatai szerint Rig Lajos esélyes a kerület megnyerésére.

A kérdés az, hogy az emberek a pályázatok politikai kiosztását látva, hogyan szavaznak. Akárhogy is lesz, Veszprém megye 3. számú választókerülete 2015 után is nagyon érdekes helyszín.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »