Bűntérkép: íme az ország legveszélyesebb helyei

Sokáig Kassa, Nagyszombat és a Pozsonyi 2-es járás számított a legveszélyesebb helyeknek Szlovákiában, az elmúlt hónapokban azonban változott a helyzet. A legproblémásabb részek, ahol  a nagy számú lakosság, bevásárlóközpontok száma, és a kábítószer- bűnözés csak súlyosbított a helyzeten, kiestek a legveszélyesebb helyek közül, mint Pozsonyvereknye (Vrakuňa) és Pozsonypüspöki (Podunajské Biskupice) városrészek.

 

 

Az Országos Rendőrkapitányság parancsnokhelyettese, Ľubomír Ábel elmondása szerint az év első felében a szlovákiai bűnözés az előző évi adatokhoz képest 2 ezer esettel csökkent. Tavaly több mint 39 ezer bűncselekmény történt, idén körülbelül 37 ezer.

 

Az év második felében a pozsonyi bűnözési ráták csökkenésére számítanak, ez nagyban az ország Uniós elnökségének köszönhető. A fővárosban jóval több rendőr szolgál, valamint az európai terrortámadások miatt is nagyobb a készültség.

 

 

Szomorú tény viszonyt, hogy növekedett az erőszakos cselekmények száma, a rendőrség idén 500-al több esetet regisztrált és a gyilkosságok száma is nőtt – idén 34, tavaly 29. Ábel szerint ez a múltban történt gyilkosságokkal is indokolható, melyeket csak idén derítettek fel így a statisztikákban is felbukkan.

 

Erőszakos bűncselekmények országos térképe 2016 2. negyedévében

 

A parancsnokhelyettes szerint azonban nehéz összehasonlítani egyes járásokat. A rendőrség szempontjából Pöstyén (Piešťany) és Galgóc (Hlohovec) is a Nagyszombati járáshoz tartozik , ezek a térségek pedig a drogbűnözésről ismertek.

 

Hasonló a helyzet az ország két legnagyobb városában is, Kassa egyetlen rendőrségi járásnak minősül, Pozsonyban azonban több is található. Ha itt is egy lenne, akkor összvárosi viszonylatban kellene a bűnügyeket számolniuk, amik megváltoztatnák a statisztikákat. Pozsony 2-es járása azonban továbbra is zűrös helynek tekinthető, köszönhető ez az ipari övezetnek, ami a bűnözés növekedésével jár.

 

 

Gazdasági bűncselekmények, 2016 2.negyedév

 

A tavalyinál 1200-al több gazdasági bűnügy történt. Itt a rendőrség nagy hangsúlyt fektet az adózással kapcsolatos bűncselekményekre, azonban a gazdasági bűncselekményeknél nagyfokú késedelemre lehet számítani, így a valós számok eltérhetnek a statisztikai adatoktól.

 

 

A polgárok többsége a vagyoni bűncselekményekkel találkozik a legtöbbször. A rendőrség idén 14 564 esetet jegyzett be, ami közel ezerrel kevesebb, mint tavaly. Csökkent a lakásbetörések és az ellopott autók száma is.

 

Vagyon elleni bűncselekmények az országban, 2016 2. negyedév

 

Az erkölccsel kapcsolatos bűncselekményekből (mint az erőszak, emberkereskedelem) százzal több történt, mint az előző évben, nőtt a nemi erőszakok száma is.

 

Erkölccsel kapcsolatos bűncselekmények, 2016 2.negyedév

 

forrás: aktuality.sk
képek forrás : aktuality.sk, / MV SR, PZ SR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »