Bűnpártolással gyanúsítják a hírszerzési vezetőt

Korrupciós ügyben való érintettséggel gyanúsította meg hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Rareș Văduvát, a belügyminisztérium belső hírszerzésének (DGIPI) vezetőjét – számol be Balogh Levente a kronika.ro-n. Văduvát reggel idézte be kihallgatásra a DNA, ekkor ismertették vele a vádakat.

A hírszerzési vezető ellen hivatali visszaélés, bűnpártolás, közpénzzel való visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt indítottak eljárást egy olyan ügyben, amelyet arról a dossziéról választottak le, amelyben Gabriel Oprea volt belügyminiszter és a belső hírszerzés korábbi vezetője, Nicolae Gheorghe ellen törvénytelen közbeszerzési eljárások miatt emeltek vádat. A DNA később közölte: a belügyi belső hírszerzős több munkatársa – köztük több vezető beosztású személy – elleni is a Văduvával szembenihez hasonló vádak miatt indított eljárást, miután a gyanú szerint törvénytelenül titkosítottak bizonyos információkat.

A DNA szerint Oprea hivatali visszaélést követett el, amikor 410 ezer lejjel megnövelte a belügyi tárca belső hírszerző szolgálatának költségvetését, hogy az összegből egy Audi A8 típusú limuzint vásároljanak, amelyet 2015. augusztusa és októbere között kizárólag ő maga használt. A DNA szerint Oprea még tavaly június 15-én Nicolae Gheorghe, a belső hírszerzés államtitkári rangú vezetője, valamint Pavel Gabriel Nicolae, a tárca jogi osztályának irányítója közreműködésével utalta ki az összeget a hírszerzésnek, az operatív kiadásokra szánt keretből. Ezzel azonban megsértették a hatályos törvényeket, amelyek csakis olyan helyzetekben teszik lehetővé, hogy az operatív keretből gépjárműveket szerezzenek be, ha azokat a bűnözők üldözésére használják. Ennek nyomán a DNA úgy értékeli, hogy Oprea döntése nyomán 410 ezer lejes kár érte a belügyminisztérium költségvetését.

A gyanú szerint Văduva és a többi vezető többek között a közbeszerzésekre vonatkozó dokumentumok visszatartásával akadályozta a nyomozók munkáját. Emellett olyan jelentéseket hagytak jóvá, amelyek értelmében az operatív tevékenységre szánt összegeket protokollcélokra költötték el. Văduva idén februártól áll a belügyi tárva hírszerzésének élén, korábban, 2006 és 2014 között a Román Hírszerző Szolgálaton (SRI) belül töltött be különböző vezetői tisztségeket, ezt megelőzően pedig a rendőrség állományában szolgált – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »