Bűnösnek találták a román fegyvercsempészt New Yorkban

Bűnösnek találták a román fegyvercsempészt New Yorkban

Bűnösnek találta szerdán egy New York-i szövetségi bíróság Virgil Flaviu Georgescu román állampolgárt abban, hogy fegyvereket próbált eladni a kolumbiai FARC gerillacsoportnak.

0fegyver543_b(képünk illusztráció)

A döntés nyomán Georgescu akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat az Egyesült Államokban. A 43 éves férfit többek között amerikai állampolgárok megölésére irányuló összeesküvésben és terrorszervezet finanszírozásában találták bűnösnek. Georgescu ugyanakkor ártatlannak vallotta magát. A bíróság szeptember 16-án hirdet ítéletet. Georgescu azt állítja, hogy valójában a CIA megbízásából, amerikai érdekeket védve cselekedett, ezt azonban a vád – a CIA cáfolatára hivatkozva – valótlannak tartja.

Mint arról beszámoltunk, Georgescut, egy másik román férfit és egy volt olasz képviselőt még 2014 decemberében vették őrizetbe az ügy kapcsán Montenegróban. Az igazságügyi szervek szerint a két román férfi és az olasz politikus egy olyan nemzetközi hálózat tagjai, amelynek célja az volt, hogy fegyvereket szállítson a Kolumbiai Fegyveres Forradalmi Erők (FARC) gerilláinak. Az ügy felgöngyölítésében részt vett a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT), a rendőrség különleges egységei, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), valamint egyesült államokbeli és montenegrói igazságügyi szervek is.

A Georgescuval együtt őrizetbe vett román állampolgár neve Cristian Vintilă. Az olasz exképviselő Massimo Romagnoli. A New York-i szövetségi ügyészség szerint mindhármukat fegyvercsempészésre, illetve amerikai szövetségi ügynökök meggyilkolására szőtt összeesküvéssel gyanúsítják. Többek között légvédelmi eszközöket adtak volna el a FARC-terroristáknak. Ezért terrorizmus miatt vádat emeltek ellenük az Egyesült Államokban. Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség munkatársai magukat a FARC tagjainak kiadva csalták lépre a fegyverkereskedőket.

Az Egyesült Államok 1997 óta tartja nyilván a FARC-ot külföldi terrorszervezetként. Washington szerint a FARC a világ legnagyobb kokainszállítója. Cristian Vintilă magas rangú állami tisztviselő volt: az Állami Tartalékok és Különleges Helyzetek Ügynökségét vezette. 2010 óta tagja az ügynökség menedzsmentjének, katonai és mérnöki végzettséggel bír. Korábban a Bákó megyei közgyűlés tagja volt. Georgescu egy külföldi számítástechnikai cégnél dolgozott.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »