Bűncselekményt követ el, aki más nevében használja a közösségi oldalakat

Bűncselekményt követ el, aki más nevében használja a közösségi oldalakat

Bűncselekményt követ el, aki más nevében használja a közösségi oldalakat

Bűncselekménynek minősül más személy nevében fiókot létrehozni közösségi oldalon, és az illető hozzájárulása nélkül információkat, képeket tenni közzé róla ezen a felületen – döntötte el a legfelsőbb bíróság bizonyos jogi kérdéseket tisztázó testülete.

Hírdetés

Az ügyben a brassói ítélőtábla fordult a legfelsőbb bírósághoz előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel, miután egy férfit alapfokon 3 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek zsarolás, informatikai csalás és a magánélet megsértése miatt. A férfi 2018 decemberében megfenyegette volt barátnőjét, hogy ha nem békül ki vele, a hölgyet meztelenül ábrázoló fotókat és a kettejük szexuális aktusáról készített videófelvételeket tesz közzé az interneten. Később a férfi létrehozott egy fiókot a nő nevében egy felnőtteknek szánt weboldalon, és róla készült fotókat, videókat töltött fel oda, illetve hamis Facebook-fiókot is nyitott, amelyről elküldte a nőről készült fotókat és videókat más személynek.

Miután az elsőfokú ítéletet megfellebbezték, a brassói ítélőtábla a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az tisztázza, informatikai csalásnak minősül-e, ha valaki más személy nevében hoz létre és használ egy fiókot a közösségi oldalon, amelyik egyébként nem követel bizonyítékokat annak alátámasztására, hogy a fiók létrehozója saját nevét használja. Az ítélőtábla azzal indokolta az igénylést, hogy korábban egymásnak ellentmondó ítéletek születtek a hasonló tárgyú perekben.

A legfelsőbb bíróság döntése kimondja, más személy nevében fiókot nyitni a közösségi oldalon az illető hozzájárulása nélkül kimeríti a büntető törvénykönyv 325. cikke által előírt informatikai csalás bűntettének fogalmát, hiszen ez esetben is jogtalanul történik az adatok bevitele, illetve a valóságnak nem megfelelő adatokat hoznak létre.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »