Bulgáriában védenék az uniós határt

Bulgáriában védenék az uniós határt

Több mint kétezren próbálták meg illegálisan átlépni a török–bolgár határt az idei év első felében. Csak azoknak a száma ismert, akiket feltartóztattak és regisztráltak a bolgár hatóságok; azoké nem, akik sikerrel lépték át illegálisan a határt. Itt kezdte meg a működését tegnap hivatalosan az új közös európai uniós határőrség, amely a tagállamok kérésére segíti a határvédelmet. A Frontex szóvivője szerint növekvő nyomásra kell számítani a bolgár–török határon.

Szófia belvárosában, a Lavov moszt, vagyis az oroszlános híd környékén hasonló állapotok fogadtak minket, mint tavaly nyáron Budapesten, a Keleti pályaudvarnál, leszámítva azt, hogy itt nem az utcán táboroznak a menedékkérők. Ugyanúgy csoportokban várakoznak és sétálgatnak, kivétel nélkül fiatal férfiak. Szófiában itt van a gyülekezőhelyük, a közeli Simeon cár utca gyakorlatilag arab negyeddé változott. A helyiek szerint feltűnő a változás, mióta elindult a tömeges vándorlás. Már csak arab üzletek sorakoznak kopott szófiai házak földszintjein. Három borbélyszalon, telefonboltok, arab élelmiszerbolt, vízipipaüzlet és hentes. Egy férfi egy omladozó, félig-meddig kialakított üzlethelyiségben muszlim imafüzéreket árul. A legnagyobb sorok a kebabos, a mobiltelefon-üzlet, az internetkávézó és a Western Union előtt állnak. Menekülttábor Szófiában is működik, de a legnagyobb a bolgár–török határhoz közeli Harmanlii városában van. A hétvégén egy hónapon belül másodszor tüntettek a helyiek a tábor ellen, ahol most háromezer-ötszázan élnek.

Nem messze onnan, a bolgár–török határon kezdte meg tegnap hivatalosan a működését a közös Európai Határ- és Parti Őrség, amelyet a korábbi határvédelmi szervezet, a Frontex alapjain hoztak létre. 2020-ig 320 millió euróra növekszik majd a költségvetése és megkétszerezett, ezerfős állománya mellé további 1500 gyorsan mozgósítható határőrt foglalkoztat majd, váratlan kihívások esetére. A menekültügyért felelős uniós biztos, Dimitrisz Avramopolusz a Kapitan Andreevo határ-ellenőrzési ponton tartott sajtótájékoztatón azt mondta, ilyen váratlan helyzet volt például, amikor a migránsok Oroszországon keresztül közelítették meg Finnországot, ami meglepetésként érte a finn hatóságokat. A személyi állományt a tagállamok „adják össze” saját szakembereikből, Magyarország 65 fővel járul hozzá.

A tagállamok kérésére az Európai Határ- és Parti Őrség támogatja majd a határvédelmet, az Europollal együttműködve pedig részt vesz a határokon átnyúló szervezett bűnözés, az embercsempészet és a terrorizmus felderítésében, szükség esetén pedig az unióval szomszédos harmadik országoknak is segítséget ajánl a határvédelemben. Adatgyűjtést is végezhet, rendszámokat, telefonszámokat gyűjthet a migrációs útvonalak és módszerek feltérképezése érdekében. Feladata lesz a visszaküldés is; aki nem kap nemzetközi védelmet, azt kitoloncolják a származási országába.

Avramopolusz azt mondta, a menekültek előtt nyitott Európa, de az illegálisan érkezők előtt zárva lesznek a határok. Lapunk kérdésére a magyarországi helyzetet is értékelte, mint mondta, tiszteletben tartja a magyar emberek ítéletét, de szerinte annak a hazai fejleményekhez van köze. „Korábban is elmondtam: a közös döntést, ami múlt év júliusában született, végre fogjuk hajtani. Nem áll szándékunkban lazítani a migrációs politikánkon, beleértve természetesen az áthelyezést is” – utalt arra a döntésre, amelyben Görögország és Olaszország tehermentesítése végett az oda érkezők uniós tagállamok közti elosztásáról döntöttek.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hangsúlyozta az Ankarával való jó viszony fontosságát, emlékeztetve, hogy hárommillió menedékkérő van Törökországban. „Ezzel egy európai ország sem bírna el” – mondta.

– A bolgár–török határon jelenleg stabil az illegális határátlépők száma, de a jövőben növekvő nyomásra számítunk Törökország felől. Fontos cél az, hogy mindenkit regisztráljunk – mondta lapunknak Ewa Moncure, a Frontex szóvivője.

Idén augusztusig 2361 illegális határátlépőt tartóztattak fel Bulgáriában, ők vizsgálat és regisztráció után nyitott táborokba kerülnek. A tizennégy fiatal afgán, akikkel a szófiai oroszlános hídnál találkoztunk, azt tervezi, illegálisan utazik tovább. Csak egyikük, a magát Abdullahnak nevező, húszas évei elején járó férfi tudott jól angolul. Azt mondta, továbbmennének Németországba. Hogy miért oda, arra csak annyit felel, hogy „Euros”, vagyis „Eurók”. Tud róla, hogy Magyarország határán ott a kerítés. Amikor megkérdezzük, hogy akar továbbjutni, azt mondja, drótvágóval.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »