Buktak a részvényeiken a kisbefektetők

Buktak a részvényeiken a kisbefektetők

Hosszú állampapírokat és részvényeket vásárolt februárban a lakosság. Utóbbin – januárhoz hasonlóan – az év második hónapjában is jókorát bukott.

Februárban is tovább gyarapodott a háztartások értékpapír-állománya. A hónap végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 9678,7 milliárd forintnyi értékpapír volt a kisbefektetők számláin, ez 6,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A legnépszerűbb lakossági befektetés továbbra is az állampapír, amiből a háztartásoknál már 5097,6 milliárd forintnyi van.

Ebből 2075 milliárd forintnyit tesznek ki az egyévesnél hosszabb lejáratú forintállampapírok, ami az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) számára jó hír, hiszen az egyik cél a lakossági finanszírozás futamidejének hosszabbítása.

A kisbefektetők esetében a nettó beáramlás februárban 56,4 milliárd forintot tett ki az állampapírpiacon. Hosszú állampapírba 57,9 milliárd forintot fektettek, az eurós papíroknál viszont visszaváltást mértek.

Az önkormányzatoknak és az alapítványoknak nem jut már a vonzó kamatozású, hosszú lakossági állampapírokból, ezeket február óta csak magánszemélyeknek értékesíti az ÁKK. Februárban az éven túli lejáratú forintállampapírokból mind az alapítványok, mind az önkormányzatok eladtak, csak éven belül lejáró kincstárjegyeket vásároltak.

Az Egyéves Magyar Állampapír és a Féléves Magyar Állampapír egyébként még elérhető e két befektetői kör számára is. A második hónap végén az önkormányzatok így is rekordnak számító, 343,5 milliárd forintot tartottak magyar állampapírokban, és a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél is historikus csúcson, 350 milliárd forint fölött volt az állomány.

A lakosság a részvénypiacot is kedvelte februárban, annak dacára is, hogy a világpiacokon kibontakozó korrekció miatt inkább bukott a papírjain. A januári 6,2 milliárd után februárban 10,6 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek be a kisbefektetők a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a bukás viszont még az első havinál is nagyobb lett.

Januárban 17,4 milliárd, februárban 19,4 milliárd forintot veszítettek a tőzsdén a háztartások, így a hónap végére 552,9 milliárd forintjuk maradt részvényekben.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »