Bukovszky: Nő a magyar nyelvű hivatali terminológiát ismerő szakemberek száma

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos üdvözli, hogy a kétnyelvű hivatali kommunikáció a célzott főiskolai oktatás által is támogatást nyer.

A kormánybiztos arra reagált, hogy a napokban másodszor adták át a diplomákat a magyar nyelv a kétnyelvű hivatali kommunikációban elnevezésű, mesterszintű tanulmányi program végzőseinek a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karán.

„Ez a tanulmányi program az alapszintű magyar-szlovák kétnyelvű ügyvitelszervezés emelt szintű folytatásának tekinthető“ – jegyezte meg Bukovszky. Hozzátette: a tanulmányi program keretében a gazdasági tantárgyak mellett elsajátíthatók a magyar nyelvtudomány, kultúra, irodalom, szónoklattan, illetve a tolmácsolás és fordítás alapjai is. Különleges figyelmet fordítanak a szlovákiai magyar kisebbség nyelvhasználatára jogi és nyelvtudományi szempontból.

Hírdetés

Bukovszky elmondása szerint a tanulmányi programot úgy alakították ki, hogy a végzősök könnyebben helyezkedhessenek el olyan pozíciókban, ahol szükséges a kisebbségi nyelv használata is. 

A végzősök az interkulturális együttműködés területén, ezen belül a köz- és államigazgatásban, az önkormányzatok hivatalaiban, a gazdasági szférában, a nemzetközi intézményekben, valamint a nyelvi és hivatali ügyvitelszervezés területén helyezkedhetnek el.

„A magyar nyelvű hivatali terminológiát ismerő szakemberek bázisának kibővítése kétségkívül hozzásegít a hivatalos érintkezés nyelvi színvonalának emeléséhez, valamint a kényelmes nyelvhasználathoz a kisebbségi közegben, ezen kívül pedig segíthet megszüntetni a nyelvi jogok alkalmazásának nehézségeit is” – véli Bukovszky.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »