Bukovszky: A népszámlálás megerősítette, hogy Szlovákia soknemzetiségű ország

Bukovszky: A népszámlálás megerősítette, hogy Szlovákia soknemzetiségű ország

A 2021-es népszámlálás megerősítette, hogy Szlovákia soknemzetiségű ország, ahol egymás mellett él a többségi szlovák lakosság a nemzeti kisebbségek tagjaival, közölte Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos.

„Rendkívül fontos, hogy a nemzeti kisebbségek tudják, hogyan fogalmazzák meg jogos igényeiket identitásuk fejlesztése és az asszimilációs trendekkel való szembenézés érdekében. Ez azonban az állam és az önkormányzatok hatékony részvétele nélkül nem hozza meg a várt hatást. Kormánybiztosként továbbra is aktívan részt veszek hivatalommal ezeknek a céloknak a megvalósításában” – fogalmazott a véleményben.

Szerinte a népszámlálás közzétett eredményei sokat elárulnak az állampolgárok etnikai hovatartozásáról, és tükrözik a társadalom képét.

Hírdetés

Bukovszky szerint a nemzetiségre és az anyanyelvre vonatkozó adatok kitöltésében nagy szerepet játszott a polgárok etnikai hovatartozás, de az adatok arról nem árulkodnak, hogyan viszonyulnak az állampolgárok az identitásukra a mindennapi életben.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a politikusoknak és a nemzeti kisebbségek képviselőinek figyelembe kell venniük az objektív eredményeket, és a nemzetpolitikát olyan valódi célokkal rendelkező reális alapokra kell alapozni, amelyekben a nemzeti kisebbség minden tagja megtalálja magát. „Szlovákia nem feledkezhet meg értékes és változatos kulturális és nyelvi gazdagságáról” – fűzte hozzá.

Bukovszky fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek céljainak és igényeinek megértését, és ezzel Szlovákia gazdag identitásának megőrzését.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »