Bükkszék a Mária Út legújabb állomása

Bükkszék a Mária Út legújabb állomása

Az eső és a hőség sem tudta elriasztani azt a 17 főt, akik Tarnaszentmáriáról indulva Bükkszékre zarándokoltak július 31-én, abból az alkalomból, hogy a falu központjában egy éve átadott Mária keresztútja nevet viselő elmélkedőhely betagozódott a Mária Út zarándokútvonalba.

A zarándokok érkezésüket követően szentmisén vettek részt, majd átsétáltak a stációkhoz. A világon egyedülálló stációk elmélkedéseit Árvai Ferenc siroki plébános állította össze. Mint mondta, mindannyian zarándokok vagyunk. A zarándoklás az életet jelenti. Istentől jövünk, aki hagyja, hogy mindannyian éljük a saját életünket, de gondoskodó szeretettel felkínálja a segítségét életünk nehéz pillanataiban.

„Földi zarándoklásunk tele van útjelző táblákkal. Mindegyik más irányba mutat: a drog, a pénz, az alkohol tévútra visz bennünket. Aki ezeken az utakon jár, mindenki csalódik. Az egyik útjelző tábla Jézus felé vezet, benne még nem csalódott senki. A Szűzanya szenvedésének az útja pedig erőforrás számunkra. Megmutatja, hogy a nehéz, sokszor kilátástalannak tűnő helyzetekben, mint például ítélkezés, megaláztatás, üldöztetés, kétségbeesés közepette Istenre való ráhagyatkozással megtalálhatjuk a lelkünk békéjét és a kiutat az adott helyzetből.”

Közép-Európa összes szent helyét túrautak kötik össze. A legnagyobb, a Mária Út, népünk Máriához kötődő szent helyeit csatolja be az európai zarándokvérkeringésbe. Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület önkéntesen szolgáló elnöke elmondta, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a Mária Út iránt. A közösségi érzés, a természet közelsége, a fizikai teljesítmény öröme és természetesen a hit mélyítése mind jelszava lehet a túrának.

Hírdetés

Veres József, az Abasári Assisi Szent Ferenc Karitászcsoport vezetője rendszeresen zarándokol. Néhány évvel ezelőtt, betegségből gyógyulva indult útnak, ezzel adva hálát Istennek. „Amikor otthonról elindulok és elmegyek Częstochowába, Rómába, Csíksomlyóra, bárhova, mindig jön velem az egész haza” – mondta a zarándok. A Bükkszéket útba ejtő zarándokok a hitbeli elmélyülés mellett a település látnivalóit is megcsodálhatják, a strandon pedig erőt meríthetnek útjuk folytatásához.

Szerző: Pap Ildikó

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István TV

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »