Bukhat az MSZP és a DK összefogása

Nem lesz közös baloldali ellenzéki jelölt a szavazólapokon június 5-én a dunaújvárosi időközi önkormányzati képviselő-választáson, ha a DK és az MSZP jelöltje is külön kezd neki ma az ajánlások gyűjtésének. A kéthetes aláírás-gyűjtési időszak ugyanis ma kezdődik, és bár egy jelöltnek később is, akár a szavazás megkezdéséig van lehetősége a visszalépésre, de a szavazólapokon akkor már nem szerepelhet ott a pártjának a neve amellett a jelölt mellett, akinek a javára visszalépett. Vagyis a 2014. őszi állapot, amikor DK–MSZP–Együtt közös jelöltek álltak rajthoz, már szinte biztosan nem áll elő júniusban Dunaújvárosban.

– Ma mindenképpen elkezdjük az aláírásgyűjtést – mondta lapunknak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője, aki reagált a szocialista pártelnök válaszára is. A napokban előbb Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke küldött figyelmeztetésként is értékelhető levelet az MSZP vezetőjének, hogy a szocialista párt tartsa magát a baloldali ellenzéki pártok 2014-es önkormányzati választásokkor született megállapodásához. Aszerint ugyanis a DK állíthatott közös jelöltet, épp Huszti Zsoltot, akit a Demokratikus Koalíció most is indítana.

Az MSZP viszont Selyem József személyében most saját jelölttel vág neki a választásnak, annak ellenére, hogy a DK az eddigi időközi választásokon tartotta a korábbi egyezséget, és beállt a szocialisták mögé például Újpesten, Tapolcán és Salgótarjánban is. Gyurcsány Ferenc levelére Tóbiás József MSZP-elnök az Origónak azzal válaszolt: együttműködésre törekednek, ám „az új választói igényeknek” megfelelően. Ez azt jelenti, hogy az MSZP előválasztást tartana, hogy azon derüljön ki, melyik párt adja a közös jelöltet. Ezt viszont a DK utasítja el. Mint Gréczy Zsolt elmondta, egyértelmű, hogy ha van egy megállapodás, akkor „nem találunk ki menet közben más variációkat”.

Dunaújvárosban június 5-én tartanak időközi választást, miután lemondott egyéniben szerzett mandátumáról a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Roland. Az ominózus 4-es körzetben a DK-s Huszti Zsolt 2014-ben mintegy kétszáz szavazattal maradt le a fideszes győztes mögött. Tovább rontja a baloldali esélyeket, hogy a PM ezúttal is önállóan indul Dunaújvárosban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »