Bukás vagy kormányzás?

Bukás vagy kormányzás?

Lassan mindennapossá válnak a koalíción belüli viszályok. A két főszereplőt nem kell bemutatni, a háború Igor Matovič kormányfő (OĽaNO) és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter között már régóta zajlik. A kettejük csatájának elszenvedői leginkább a szlovákiai polgárok, akik ezt a lassan fél éve húzódó szappanoperát kénytelenek végignézni.

Ebből kifolyólag meg lehet érteni a társadalmon belüli frusztrációt. Pártszimpátiától függetlenül az emberek azt szeretnék, ha a kedélyek lecsillapodnának. A jelenlegi állapoton a két főhősünk változtathat a legtöbbet, de a történet kulcsszereplője lehet a többi kormánytag is.

A kettejük közötti konfliktus a múlt héten csúcsosodott ki, amikor az országos tesztelés lebonyolításáról tárgyalt a kormány.

A kapkodó és feszült légkörben zavarodott a kommunikáció, és ilyenkor sokkal jobban előjönnek a heves indulatok.

Igor Matovič kormányfő most sem rejtette véka alá érzéseit, továbbra is Sulíkot okolja a súlyos járványhelyzet miatt. A kormányfő azonban átlépett egy bizonyos morális határt, amikor azzal jött elő, hogy Sulík felelős a 4300 halálos áldozatért.

Egy fejlettebb politikai kultúrában elképzelhetetlen az ilyenfajta kommunikáció, és ha hasonló eset történik, akkor az adott személy vagy kormány felvállalja a felelősséget.

Ha ez a kormány nem a világjárvány idején alakul meg, akkor lehet, nem lennének ilyen erős a szembenállás, csak kisebb dózisban jönnének elő a konfliktusok. Talán még a Matovič és Sulík közötti csörte is elviselhetőbb lenne, ám ne essünk túlzásokba, egy idő után kimutatták volna a foguk fehérjét, illetve a pártok között is megmutatkoztak volna az ideológiai különbségek.

Ezek persze még előjöhetnek, csak hát nyakunkon a koronavírus-járvány, az ezzel járó zűrzavart kell túlélni a koalíciónak, amely

ha nem változtat kormányzási stílusán, akkor hosszú ideig az ellenzék padsoraiból figyelheti majd Pellegrini felemelkedését és hosszútávú berendezkedését.

Előrehozott választásokra nemigen kell számítani. Ugyanakkor könnyen megtörténhet, hogy a kormány nem a most ismert  formában tölti ki négyéves kormányzati ciklusát.

Ahhoz, hogy ez ne következzen be, a következő feltételeknek kellene teljesülnie.

Hírdetés

A kormányfő sajtótájékoztatói meglehetősen hosszúra sikerednek, minél inkább szeretné elmagyarázni az érthetetlent és felfoghatatlant, annál nagyobb lesz az elégedetlenség és a zűrzavar. Ez a közösségi oldalán folytatott aktivitására is vonatkozik, a fölösleges bejegyzések csak még több kérdőjelet és bizonytalanságot szülnek.

A koalíciós partnerekkel való jó viszony különösen fontos, ugyanis ez határozza meg, milyen a támogatottsága a kormányon belül.

Ha a Sulíkkal folytatott háború rövid időn belül nem szűnik meg, és a helyzet nem mérséklődik, akkor a többi koalíciós párt is állást foglal majd kettejük vitájában, ez pedig Matovičra nézve várhatóan nem jelent jót.

Az SaS-nek el kell döntenie, hogy kormánypártként szerepel tovább, vagy szabaddá teszik magukat, a kormányon belüli ellenzék szerepe hosszútávon biztosan nem lesz kifizetődő a liberálisok számára.

Az SaS jelenleg nagy népszerűségre tett szert, a megfogalmazott kritikák megállják a helyüket, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ők is a kormány részét képezik, tehát ha valamit kritizálnak, akkor tenniük is kell az ellen.

A szájhősködéssel csak azt érik el, hogy a Matovič-csal való kapcsolat mégjobban elmérgesedik, egy idő után a választóik számára pedig kínos lesz látni őket a kormányban, a népszerűségük is csökken majd, a szavazóik pedig más pártokhoz vándorolnak át.

A kormánykoalíció stabilitásához a két „mellékszereplő” hozzáállása és befolyása is nagyon meghatározó lehet. A Sme rodina kimondottan stabil pozíciót tölt be a kormányon belül. Nem vitatkoznak, nem futnak bele fölösleges csatákba. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy

a kormányfő tart Boris Kolláréktől, jól tudja, hogy egy rossz lépés, és máris elveszítheti a leghűségesebb szövetségesét.

A koalíción belül tehát csakis Boris Kollár házelnök és a munkaügyi miniszter, Milan Krajniak (Sme rodina) tud nagy hatást gyakorolni a kormányfőre, ezért a Sulík és Matovič közötti vitában a felszólalásukkal talán sikerülhet mérsékelni Igor Matovičot.

A Za ľudí szintén csendes szemlélője ennek a történetnek. A párt igyekszik a kormányzásra koncentrálni. Habár az utóbbi időben Miroslav Kollár (Za ľudí) a kormányfővel szemben többször felemelte a szavát, és kifejezte nemtetszését például amiatt, hogy az önkormányzatok felelősségére bízná az országos tesztelés lebonyolítását. A párt azonban elsősorban szakmai ötletekkel tudná jegelni a konfliktust, egyfajta közvetítőként léphetne fel az SaS és az OĽaNO között.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor talán a kormány túléli ezt az időszakot, s

ha a koronavírus mögöttünk lesz, akkor azzal leszünk elfoglalva, hogy vajon az abortusztörvény, esetleg más kultúretikai témák csatái miatt keletkezik zavar az erőben.

Izgalmas időknek nézünk elébe, azonban erre még egy jó ideig várni kell, a járvány még hozhat meglepetéseket, de inkább kétségeket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »