Bukaresttel szembeni határozottabb fellépésre buzdította a határon túli románok képviselőit a román államfő tanácsadója

Bukaresttel szembeni határozottabb fellépésre buzdította a határon túli románok képviselőit a román államfő tanácsadója

Bukaresttel szembeni határozottabb fellépésre buzdította a határon túli románok képviselőit hétfőn a Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján Sandra Pralong, a román államfő tanácsadója.

Amint az Agerpres hírügynökség beszámolt róla: Sandra Pralong sajnálattal állapította meg, hogy a Románia határain kívüli román közösségek panaszai évről évre ugyanazok. “Kérem önöket, hogy a nyári egyetem dokumentumaiban minél határozottabban kérjék számon a (román) hatóságokon, hogy mit tettek a vajdasági, a Timok-völgyi (bulgáriai és szerbiai), a besszarábiai (moldovai és ukrajnai) és a magyarországi román közösségekért, az egyházaikért, az anyanyelvi oktatásukért” – jelentette ki az elnöki tanácsadó.

Úgy vélte: a határon túli román közösségeknek igényesebbeknek kell lenniük a román állammal való kapcsolatukban, és az államnak támogatnia kell a törekvéseiket. Szerinte a külhoni román közösségek igényességén és a román hatóságok jóindulatán egyaránt múlik, hogy a határon túli románok anyanyelvükön imádkozhassanak és tanulhassanak, hogy azt érezzék: a román állam közel áll hozzájuk, és nem rontja a kilátásaikat.

Hírdetés

“Nem egy országban, hanem egy nyelvben élünk, és az, hogy önök románul élnek, azt jelenti, hogy Románia, melynek határait románok veszik körül, sokkal nagyobb, sokkal szebb és gazdagabb önök által” – fogalmazott az elnöki tanácsadó. Hozzátette: Románia megalakulása óta határai hétszer mozdultak előre vagy hátra Besszarábia, Bukovina, Magyarország és Bulgária irányába. Szerinte elismerést érdemel az a tény, hogy a határon túli területeken ennyi év után is megmaradt a románság.

Alexandru Pugna, a romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériumának államtitkára azt tartotta fontosnak, hogy a kormány és az államelnöki hivatal működjön együtt a határon túli és a székelyföldi román közösségek problémáinak a megoldásában. Az államtitkár megemlítette: a román kormány arról határozott, hogy évente 4 millió euróval támogatja a határon túli románok egyházait.

A Hargita megyei Marosfőn 27. alkalommal megszervezett Marosfői Nyári Egyetem a Románián belül vagy az ország határain kívül élő, veszélyeztetettnek tekintett román közösségek fóruma.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »