Bukarestnek mostanra sikerült találnia 15 olyan bevándorlót, aki hajlandó Romániába menni – hátravan még 1770

Megérkezett a bukaresti repülőtérre azoknak a menedékkérőnek az első csoportja, akiket Románia az uniós kvótarendszer alapján vesz át Görögországtól és Olaszországtól – közölte csütörtökön a Digi 24 hírtelevízió.

A hírforrás úgy tudja, hogy a migránsok egy menetrendszerű járattal érkeztek Athénból, majd az iratok ellenőrzése után az első 15 fős csoport tagjait a kameráktól távol mikrobuszba ültették, és útnak indították őket a kelet-romániai Galacon található befogadóközpontba.

Románia 160 menedékkérőt vesz át Olaszországból, 135-öt pedig Görögországtól március folyamán – közölte két hete Viorel Vasile, a román bevándorlási hivatal (IGI) vezetője.

Korábban az első 300 menedékkérő átvételét tavaly novemberre harangozták be Bukarestben. A késést a román illetékesek azzal magyarázták, hogy a menedékkérőket "nem lehet erőszakkal áttelepíteni". Mihaita Calimente, a román Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő parlamenti bizottság elnöke akkor azt mondta: megpróbálták azonosítani a Romániába irányítható migránsokat Olaszországban, de nem jártak sikerrel, mert ott szabadon mozoghatnak, és nehéz olyanokat találni közöttük, akik a schengeni országok helyett Romániát választanák.

Bukarest nem zárkózott el az unióba érkezett migránsok önkéntes felajánlások alapján történő elosztásától, de ellenzi a kötelező kvóták bevezetését. Romániának az uniós kvóták alapján első körben több mint 6000 menedékkérőt kellene átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól, abból a 160 ezerből, akiknek a szétosztásáról tavaly ősszel szavaztak az uniós belügyminiszterek. Ez a szám azonban jelentősen növekedhet, ha az Európába érkezett migránsok 3,9 százalékát Brüsszel továbbra is Romániába irányítaná.

Bukarest az önkéntesség elvét hangoztatva tavaly júliusban 1785 menedékkérő átvételére tett ajánlatot.

A bevándorlási hivatal közlése szerint a hat romániai befogadóközpontban 950 férőhely áll rendelkezésre, amelyek 11 százaléka foglalt, így Románia most 845 menedékkérőt tud elszállásolni. Az IGI további befogadóközpontok kialakítását tervezi, de első próbálkozása a helyi lakosság ellenállásába ütközött. A román belügyminisztérium így például letett arról, hogy menekülttábort alakítson ki a jelenlegi magyar határ közelében lévő, termálvizéről híres Szatmár megyei Tasnádon.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »