Bukarest: újabb parlamenti „nacionalista tömeghőzöngés”

A nemzetközi közvéleményt tájékoztatja a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, hogy „nacionalista tömeghőzöngés” alakult ki a román parlamentben Csoma Botond RMDSZ-es képviselő az etnikumok közötti együttélésről szóló beszéde miatt.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat rendszeresen megjelenő angol nyelvű hírlevelében most arról számolnak be, hogy 1918-ban az addig Magyar Királyság részét képező Erdély Románia része lett, ezért az erdélyi magyarság számára december elseje egy kényes téma.

Felidézik, hogy Csoma Botond a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen kihangsúlyozta, hogy az RMDSZ megérti december elseje jelentőségét a román nép számára.

De emlékeztetett arra, hogy a Nagy Egyesülés előtt több nemzet élt ebben az országban, azaz nem csak román, hanem magyar, szász és zsidó is, és az erdélyi magyarok számára ez a dátum egy bizonytalanságokkal teli korszak kezdetét jelentette.

Hírdetés

Csoma Botond beszéde közben a december elseje tiszteletére tartott ünnepi parlamenti ülésről George Simion pártelnök. A felszólalás a román politikusok körében nacionalista felháborodást váltott ki és már az ünnepi beszéd közben kitört a lázadás az ülésteremben. Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök provokációnak minősítette Csoma Botond felszólalását, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről Adrian Cozma Szatmár megyei képviselő szerint újra kellene gondolni a kormány összetételét, az RMDSZ-nek nincs mit keresnie a kormányban.

Nem számított ilyen mérvű vehemens kirohanásra Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, aki úgy gondolja, a december elseje tiszteletére tartott ünnepi parlamenti ülésen mondott beszédével nem sértett meg senkit.

„Korábban sokszor láttam azt, hogy a magyarság politikai céljai, nevezetesen az autonómia tabutémának számítanak a román közéletben és a román parlamentben, de azt elképesztőnek és nagyon aggasztónak tartom, hogy az a mondat, miszerint Erdélyben éltek és élnek más nemzetiségek is, ilyen méretű tömeghisztériát váltson ki. Ez egy nagyon aggasztó folyamat, ami azt mutatja, hogy Európában a kisebbségek önkifejezése joga súlyosan csorbul és ez kimondottan aggodalomra ad okot a jövőre nézve – fejtette ki Benkő Erika, a jogvédelmi szervezet vezetője, aki korábban maga is a román parlament tagja volt az RMDSZ képviselőjeként.

Bíró Blanka 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »