Bukarest is hangsúlyosan kezeli a külgazdaságot

A magyarhoz hasonlóan ezentúl a román külügyminisztérium is a gazdaság alapú diplomáciára helyezi a hangsúlyt. Erről Lazăr Comănescu külügyminiszter beszélt a Digi24 hírtelevíziónak szombaton este adott interjúban annak kapcsán, hogy Klaus Johannis államfő 19 új román nagykövet kinevezésére tett javaslatot a parlamentnek. 

comanes46_bLazăr Comănescu

A román diplomácia vezetője elmondta, a nagykövetekben tudatosulnia kell, hogy teljesítményük kiértékelésekor az eddigieknél többet nyom majd a latban tevékenységük gazdasági dimenziója.

Comănescu szerint a román diplomatáknak átfogóan ismerniük kell a román gazdaságban rejlő lehetőségeket és előnyöket, mindemellett mélyreható ismereteket kell szerezniük a fogadóország gazdaságának mechanizmusairól. „Diplomatáinknak közvetlenül támogatniuk kell a romániai vállalkozói szféra képviselőit, akik a maguk során ugyancsak megannyi kitörési pontot keresnek külföldön” – állapította meg a román külügyminiszter.

Mint ismeretes, a Szijjártó Péter vezette magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium hangsúlyos feladatának tekinti a magyar gazdasági érdekek érvényesítését. Szijjártó több alkalommal hangsúlyozta, hogy a magyar külpolitika fókusza – a minden esetben kötelezően elvégzendő klasszikus diplomáciai feladatok mellett – a gazdasági érdekek fokozott képviseletére helyeződik át és vállalati szintig kiterjed.

Lazăr Comănescu egyébként a Digi24-nek leszögezte: pillanatig sem fog habozni, ha bizonyos nagykövetek nem teljesítik a külügyi tárca által támasztott követelményeket. Ezekkel azokra a bírálatokra utalt, hogy Johannis nem karrierdiplomatát, hanem eddigi tanácsosát, Dan Mihalache volt liberális politikust nevezte ki a londoni román nagykövetség élére.

Emellett Victor Ponta volt kormányfő a hétvégén úgy vélekedett: a korrupcióellenes ügyészségnek érdekellentét miatt eljárást kellene indítania az államfő ellen, miután dániai nagykövetnek nevezte ki családi barátja, egy szebeni vállalkozó fiát, Mihai Alexandru Grădinart. Különben Johannis listáján magyar diplomata neve is szerepel: az államfő szlovéniai nagykövetnek javasolja Niculescu Tóni eddigi müncheni főkonzult, aki korábban az RMDSZ javaslatára töltött be államtitkári posztot a külügyminisztériumban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »