Bugárt ismételték, Menyhártot nem fogják

Bugárt ismételték, Menyhártot nem fogják

Menyhárt József MKP-elnök és köztársaságielnök-jelölt szombaton a Pátria Rádió Délidő c. műsorának a stúdióvendége volt. Akik a mai ismétlésre várnak, azok hiába teszik, az ugyanis elmarad.

A Délidő élő adásai szombatonként kerülnek az éterbe, és azokat rendszerint kedden, a 13 órai hírek után ismétlik. Most, a Menyhárt Józseffel folytatott beszélgetés végén azonban a műsor házigazdája, Miklós Péter bejelentette:

Nyilván nem Miklósi Péter hozta a döntést, hanem a közszolgálati rádió.

Nézzük a tényeket: Bugár Béla, a Most-Híd elnöke és államfőjelölt január 5-én volt a Délidő vendége. Az adást három nappal később, 8-án megismételték. Bugár jelöltsége már 2018. június végén ismert volt, ez év január 14-én jelentette be, hogy leadta a jelöltségét támogató aláírásokat.

Hírdetés

Menyhárt Józsefet tavaly szeptember végén választotta a Magyar Közösség Pártja Kongresszusa köztársaságielnök-jelöltnek. A támogató aláírásokat tegnap, január 28-án adta le. Egy nappal a Délidő esedékes ismétlése előtt.

A belügyminisztérium honlapján is olvasható tájékoztatás szerint a köztársaságielnök-választás kihirdetéstől (ez január 10-én volt) számítva 21 napon belül kell a jelölteknek leadniuk a jelöltséget támogató aláírásokat (legalább 15 ezer aláírást a választópolgároktól vagy a legalább 15 parlamenti képviselői kézjegyével ellátott javaslatot). Ezt követően a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke hét napon belül ellenőrzi, hogy az államfőjelöltségre tett javaslat eleget tesz-e a törvényekben megszabott feltételeknek. Ha igen, elfogadja, ha nem, akkor elutasítja. Menyhárt József tegnap adta le az államfőjelöltségét támogató petíciót, a javaslatról még nem született döntés.

A Rádióban lehetnek belső szabályok, amelyeket nem ismerünk. Az is előfordulhat, hogy ők úgy értelmezik az államfőjelöltté válás folyamatát, hogy az az aláírások leadásától számít hivatalossá. Egy kis jóakarattal viszont akár azt is megtehették volna, hogy az ismétlést egy nappal előbbre hozzák (ugyancsak „kivételesen”), és akkor arra még az aláírások leadása előtt került volna sor.

Ez a jóakarat viszont hiányzott. Ennek eredményeképp a közszolgálati rádióban a Bugár Bélával folytatott beszélgetést megismételték, a Menyhárt Józseffel történtet pedig nem fogják (a rádió archívumában az internetezők megtalálják).


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »