Bugár: Nincs ok Kaliňák leváltására

Bugár: Nincs ok Kaliňák leváltására

Ha nem kerülnek elő újabb információk a belügyminiszter ügyével kapcsolatban, akkor nincs ok leváltani Őt, az ellenzék újabb próbálkozásai ellenére sem.
Ezt Bugár Béla a Most-Híd elnöke mondta vatikáni látogatása során a TASR-nek.
Az ellenzék egyébként újabb rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi, melynek célja Kaliňák leváltása lenne.

Danko: nem bizonyosodott be a törvénysértés
Ők új információként látják, hogy a belügyminiszter valamilyen kapcsolatban állt Bašternákkal. A miniszter úr megmutatta nekem a dokumentumokat, hogy Ő csak megvette a cég nem egész 17 százalékát Bašternáktól, de az a pénz nem Bašternáktól származik, sőt még tartoznak is neki. Ez nem bizonyíték – véli a parlament elnöke.

Bugár azt állítja, hogy sem az ellenzék, sem a kormány nem helyettesítheti a büntetőeljárásban érintett szerveket.

Mi nem mondhatjuk, hogy valaki bűnös vagy nem bűnős. De mivel a rendszerrel szemben nincs meg a bizalom, a legtöbb amit csinálhatunk, hogy ezt helyre állítjuk. Például függetleníthetjük a rendőrség nyomozati osztályát a rendőrségi vezetéstől és a belügyminisztériumtól, megnyitjuk a bíróságokat vagy az ügyészséget – mondta el Bugár.

Andrej Danko, akivel Bugár a Vatikánba utazott, kedden a témával kapcsolatban elmondta:
Nem vádolhatunk meg, válthatunk le, és büntethetünk meg embereket érzelmek, érzések és sajtótájékoztatók alapján.
A parlament elnöke azonban elvárja, hogy a hatóságok kivizsgálják a vállalkozó ügyét.

Engem nem érdekel Bašternák azért, mert, ahogy láttam, a mozgássérültek helyén parkol, ha ott lettem volna ezta szemébe is mondom. És azt, hogy izzadni fog, ha rosszat csinált, már másodszor mondom nyilvánosan. Nincs érdekemben, és kedvem sincs hozzá, hogy ilyen embert védjek – tette nyilvánvalóvá Danko.

Újabb leváltási kísérlet
Robert Kaliňáknak újabb rendkívüli ülésen fog kelleni megvédenie magát. Az ellenzéknek elég aláírása van annak összehívására. Ezek leadását péntekre tervezi.
Az SaS és az OĽaNO-NOVA azt is jelezték, hogy újabb tüntetéseket szerveznek a Bonaparte lakótömb elé, ahol Fico is lakik. A tervek szerint fél éven keresztül minden hétfő délután lenne a demonstráció – mondta Igor Matovič a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján, aki nem gondolja, hogy a tüntetések üzenete feledésbe merül. Ha az embereknek fontos az ország és saját gyerekeik jövője, akkor eljönnek – mondta.

A tüntetések szerinte nem az ellenzék magamutogatásáról szólnak, hanem a közvéleményt tükrözik. A hétfői néhányezerfős tüntetést sikerként értékelte és megköszönte a részvételt. Szerinte az embereknek egész Szlovákiából el kellett volna jönnie.

Az ellenzék azt állítja, hogy aktivitásukkal nem előrehozott választásokat akarnak elérni. A koalíció nélkülünk is szétesik – mondta Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).

Bíznak benne

Robert Kaliňákkal szemben töretlen a miniszterelnök és a Smer bizalma. Fico szerint, Kaliňák bebizonyította, hogy nem kapott pénzt Bašternáktól. A miniszterelnök egyben elutasította, hogy kiköltözzön a Bonaparte lakótömbből. Erre akkor kerülne sor, ha bebizonyosodik, hogy Bašternák bűnös. A miniszterelnök végezetül elítélte az ellenzék tevékenységét, melyet saját facebook oldalán ” abszolút alsó szintnek nevezett, melyre nincsenek szavak.”

forrás:sme.sk

nyitókép:TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »