Bugár és Matovič kizárja az együttműködést

Bugár és Matovič kizárja az együttműködést

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője a parlamenti választás után nem lépne koalícióra a Híddal, de Bugár Béla sem kormányozna Matovičcsal. Patthelyzet lesz-e, ha a Híd a parlamentbe jut?

Matovič az MKÖ vezetőivel tartott szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ő elutasítja a választás utáni együttműködést a Híddal. „Én személyesen semmilyen, a Híddal közös koalíciót nem tudok elképzelni. A magam nevében azt mondom, a Híddal semmilyen koalícióra nem lépek” – mondta az OľaNO vezetője.

A Híd elnöke hasonló véleményen van Matovičról. Kérdésünkre elmondta, nem tudja elképzelni, hogy az OľaNO vezetőjével közös koalícióba lépjenek. Bugár az álláspontját azzal indokolta, hogy Matovič korábban nem támogatta a magyar kisebbségnek fontos intézkedéseket.

„Én úgy gondolom, hogy Matovičcsal nem érdemes foglalkozni, a Smert kizártuk, az ĽSNS-t kizártuk, a választók döntenek, hogy lehet-e ebből kormányt alakítani”

– mondta a Híd elnöke.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy a fenti feltételek mellett mit tennének akkor, ha a Híd bejutna a parlamentbe, és így a kormányalakítás helyett patthelyzet állna elő, Bugár elsősorban politikai riválisait hibáztatta. „Matovič mindig a káosz megteremtője volt” – mondta, és hozzátette, ahogy 2016-ban, most is a demokratikus ellenzéki pártoktól vesz el szavazatokat, de nem mobilizálja a választásoktól távol maradókat, illetve a Smertől sem csábít el választókat.

A Híd elnöke szerint egy esetleges patthelyzet kialakulásáért az MKÖ is felelős.

„Ha az MKÖ nem veri szét azt az egyezséget, amit korábban az MKP-val kötöttünk, akkor ma arról beszélhetnénk, hogy 7–10 százalékos támogatottsággal mi mit tudunk csinálni”

– mondta Bugár.

Az MKÖ választási párt elnöke, Mózes Szabolcs elutasítja a Híd vezetője által megfogalmazott vádakat. „Mindenki emlékszik még rá, hogy a Híd októberben nem akarta kizárni a Smerrel való együttműködést, és az ötpárti tárgyalásokat sem vette komolyan, hiszen sem Bugár, sem Érsek nem vett rajtuk részt” – közölte lapunkkal Mózes. Az MKÖ elnöke hozzátette, csak a saját pártját látja kormányképes magyar politikai erőnek. „Mivel a végsőkig kitartott Fico mellett, Bugárt folyamatosan utasítják el a jobboldali pártok” – mondta Mózes, aki szerint a Hídra leadott voksok elveszett szavazatok lesznek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »