Bugár, a szuperrekorder

Mennyien voltak és kik? Ki volt a legfiatalabb és ki volt a leghosszabb ideje képviselő? Milyen gyorsan cserélődik a parlament? Richard Sulík a Parlamenti Intézettel kutatása alapján az Europskenoviny.sk portálon közölte a parlamenti képviselőkkel kapcsolatos érdekes statisztikákat.

 

Március 6-tól tart az önálló Szlovákia történetének 7 választási időszaka. Az ezt felölelő időszakban csak két képviselőt választottak meg mind a hét alkalommal: Robert Ficot és Bugár Bélát. Hat alkalommal került a törvényhozásba Július Brocka, Pavol Hrušovský és Dušan Jarjabek. Az összesítést az alábbi grafikon ábrázolja:

 

forrás: europskenoviny.sk

 

Bugár Béla nevéhez rekord is kötődik: a képviselői tisztségben töltött napok száma szerint abszolút rekorder: több mint 8000 napot töltött el eddig képviselői megbízatásban. Mivel Robert Fico, akit szintén hét alkalommal választottak meg, egy ideig a kormányban is tevékenykedett, ő közel 5000 nappal csupán a 21. a sorban.

 

forrás: europskenoviny.sk

 

Az 5. helyen A. Nagy László végzett, több mint 6000 nappal. Bárdus Gyula a 7. megközelítőleg 5700 nappal, őt Köteles László követi a sorban. Duray Miklós hasonló számú képviselőként töltött napszámmal a 12.

 

Az alábbi táblázat a mindenkori legfiatalabb képviselők sorrendjét mutatja a mandátumban eltöltött napok számával és a mandátum megszerzésekor betöltött korral.

 

adatok: europskenoviny.sk, táblázat: körkép.sk/kl

 

És íme a legidősebben mandátumot szerző képviselők listája, élén a KDH-s Rudolf Chmellel.

 

Az alábbi grafikon a parlament megújulását mutatja, vagyis azt, hogy egy adott választáskor hány vadonatúj képviselő jutott be a parlamentbe.

 

adatok: europskenoviny.sk, táblázat: körkép.sk/kl

 

Az elmúlt hét választási időszak összesen 1050 képviselői mandátumot jelent, amin 723 képviselő osztozott (az ismétlődések miatt).

 

forrás: europskenoviny.sk

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: dennikn.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »