Büdös és zavaros az ivóvíz Makó térségében

Büdös és zavaros az ivóvíz Makó térségében

Még négy milliárd forint elköltése után is. Felelősök még nincsenek, de az már biztos, hogy további egymilliárd forintot kell költeni rá. Makón és a közeli Csanádpalotán például konténerből vételezik a vizet, de a helyiek szerint hipószagú és rossz az íze. Lázár János megoldást és a felelősök megkeresését ígérte az év végéig.

Sárga, habos, zavaros és büdös. Ez jellemező Makó környékén az ivóvízre Hódi János szerint, aki a vízműnél dolgozott korábban. Nem érti, hogy a közel 4 milliárd forintos vízminőség-javító program után miért kell ma is ásványvízre költeniük a helyieknek.

– Körülbelül két évvel a beruházás megkezdése után illetve átadása után jelentősen romlott a víz minősége. Tehát olyan arányban, hogy időnként büdös, szabályosan büdös, habzik a víz, ihatatlan. Kénytelenek vagyunk ásványvizet fogyasztani – fogalmazott a makói lakos.

A vezetékes víz Csanádpalotán is ihatatlan. Aki megengedheti magának, ásványvizet iszik a 3 ezer lelkes kisvárosban is. A kevésbé tehetősek konténerből vihetnek vizet, de az pedig túlságosan klóros.

– Nagyon büdös, ragad, tele van léhával, és sajnos ez a hálózati rendszer, ez nagyon rossz. Arról volt szó – ígéretet kaptunk –, hogy igen, javulás lesz. Erre kaptunk egy ilyen bodonkát, ami itt látható a háttérben. És érezni lehet, hogy milyen hipós szaga van, ihatatlan ez is – mondta Molnár Attiláné csanádpalotai lakos.

Hírdetés

Egy másik családpalotai úgy látja, hogy a helyiek már lemondtak a jó minőségű vízről.

– Rezignáltak lettek már a palotaiak, beletörődtek szerintem. A különböző fórumokon jelezték, és nem történt semmi. A milliárdos összegek egyszerűen a levegőben eltűntek. Vagyis a vízben – nyilatkozta Rácz Attila.

A térség országgyűlési képviselője Lázár János kancelláriaminiszter.

– December 31-ig a probléma meg fog oldódni, és a kivitelező illetve a beruházó magyar állam közösen fogja segíteni az ottani településeket. Az ottani mintegy tucatnyi településnek körül-belül felén már átadták az ivóvíz-hálózatot. Ott az ivóvízhálózat teljesen egészséges és iható vizet tud produkálni. Folyamatosan megy minden településen ennek az ivóvíz-hálózatnak a rekonstrukciója.
– Felelős lesz?
– Természetesen, mindig van felelős – nyilatkozta a kancelláriaminiszter.

Lázár János az egyik helyi rádiónak korábban azt mondta: bűn az ott élőkkel szemben az, ami ivóvízminőség-javítás címén ment. Az uniós program a második Orbán-kormány idején indult, amikor Makó városának még szocialista polgármestere volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »