Budapesti vizes-vb: bennük lát érmet a kapitány

Budapesti vizes-vb: bennük lát érmet a kapitány

Három-öt érmet vár a magyar úszóktól Sós Csaba szövetségi kapitány a június 18-án kezdődő budapesti világbajnokságon. A szakvezetőt először a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáról kérdeztük.

Hosszú Katinkáról az a hír, hogy kőkeményen készül, és tekintve hogy a magyar bajnokságon jobbat úszott, mint egy évvel korábban, az éremszerzés továbbra is realitás a számára – kezdte Sós Csaba.

A fő éremesélyes ugyanakkor Milák Kristóf, akitől mindenki legalább egy aranyat vár. Bár az elmúlt fél év nem alakult tökéletesen az úszó számára, a szövetségi kapitány szerint viselnie kell a nyomást. „Aki mindent megnyert már, tartja az olimpiai, világ- és Európa-csúcsot, annak úgy kell szerepelnie” – fogalmazott. Ami a 200 pillangót illeti, Sós Csaba hangsúlyozta: a résztávok forszírozása nem indokolt, a lényeg, hogy Mikák Kristóf megtalálja az úgynevezett ideális utazósebességét, amit egyenletesen, a verseny végéig fenn tud tartani. Ha gyorsabb az első százon, akkor a második százon lesz lassabb, vagy nagyon lassú – jegyezte meg. A 100 pillangót viszont „külön műfajnak” tartja, amihez egész más tulajdonságok szükségesek, mint a 200 pillangóhoz. Milák Kristóf Debrecenen elért 51,03-as idejét pedig ígéretesnek nevezte.

Sós Csaba az éremterméssel kapcsolatos várakozásaiban nem kívánt belemenni. „Lehet, hogy két érmet nyerünk, és azt mondom, ennyi volt benne, de lehet az is, hogy négy-ötöt, de úgy fogom látni, több is lehetett volna” – magyarázta. Az olimpia alapján mindenesetre

Hírdetés

a realitás két érem, illetve három-öt – amiben van arany –,

hiszen Tokióban három olyan negyedik helyünk is volt, ami csak hajszálon múlott – emlékeztetett a szövetségi kapitány, aki szerint a fiatalok közül például Kós Hubert „berobbanása” sem kizárt, nem beszélve Szabó Szebasztiánról.

Milák Kristófon túl éremesélyesnek tartja Hosszú Katinkát, Szabó Szebasztiánt és Kenderesi Tamást is, aki „ismét a régi kvalitásait mutatja”, és szintén csak nagyon kevéssel maradt le az olimpiai dobogóról. De akár Kós Hubertet is, „ha meg tudja tenni még azt az egy lépés javulást”, amit az ő korában (19) koránt sem tart kizártnak Sós Csaba. Visszakanyarodva Szabó Szebasztiánra, aki a 2019-es kvangdzsui vb-n ötödik volt, megjegyezte: az 50 pillangó, amit ő úszik, rendkívül szoros verseny, ahol a célba érkezés dönthet arról, hogy első vagy hetedik vagy.

„Kós Hubert helyzete más, ő 200 vegyest úszik, ami egy kimunkált, négy úszást és bonyolult állóképességet igénylő versenyszám, amihez kiváló tehetsége van. Remélem, most már forintra váltjuk, képletesen szólva” – fogalmazott.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »