Budapesti támogatás Csűry István püspöknek

Budapesti támogatás Csűry István püspöknek

Támogatja Csűry István királyhágómelléki református püspököt Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján köszönetet mondott az idén újabb püspöki mandátumra pályázó egyházfőnek, munkatársainak és az egész egyházkerületnek mindenért, amit az egyházért, a magyarságért, a keresztény Európáért tesznek – számol be Bálint Eszter a kronika.ro-n.

Soltész felidézte, hogy az elmúlt hat év leforgása alatt több mint 1,2 milliárd forintnyi magyar állami támogatás érkezett az egyházkerülethez. Külön kiemelte, hogy a KREK 600 millió forintot fordíthatott a nagyszalontai iskolára, 184 millió forintot a zilahi, 24,5 milliót pedig a nagyváradi óvodafejlesztésre, 10 millió jutott a nagybányai iskola fűtésrendszerére, s az egyház által működtetett szatmárnémeti gimnáziumban elvégzett munkálatokra is kaptak 20 millió forintnyi támogatást. Mint hangsúlyozta, ezek az intézmények a magyarság, a hit megőrzését is szolgálják.

Soltész egyúttal köszönetet mondott Csűrynek, az erdélyi magyar keresztény egyházaknak, valamint az ortodox egyháznak, amiért összefogtak, és aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a román alkotmányba is kerüljön be az a passzus, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán nyugszik. Ez a magyar alaptörvényben egyébként benne van – emlékeztetett az államtitkár.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »