Budapesti iskolát záratna be a török államfő

Budapesti iskolát záratna be a török államfő

Budapesti iskolát záratna be a török államfő. Azt gyanítja, hogy az intézményben ellenlábasának, az Amerikában élő Fethullah Gülen hitszónoknak a tanait terjesztik. A kormány terror gyanújával vizsgálódik az intézménynél.

Ez az iskola az, amelynek bezárását szeretné elérni a török vezetés. Recep Tayip Erdogan török elnök és hívei ugyanis úgy vélik, a magyarországi intézmény is része lehet annak a nemzetközi intézményhálózatnak, amelyet a török puccskísérlet kitervelőjének tartott Amerikában élő hitszónok, Fetullah Gülen hozott létre.

„A Fetullah-féle terrorista szervezet olyan, mint az ISIS, nem sokban különbözik. És mi együtt éltünk velük, Törökország együtt élt velük, és aztán rájöttünk, hogy mennyire veszélyesek ők a mi országunkra, mennyire veszélyesek a világra. Ennek a szervezetnek mi tudjuk, hogy vannak Magyarországon is érdekeltségei” – Nail Olpak, a Müsiad elnöke.

A Gülenhez köthető alapítványok közel 3 ezer oktatási intézményt hoztak létre a világ 170 országában. A budapesti intézmény vezetése cáfolja, hogy részei lennének a nemzetközi szervezetnek.

„Sem a tantestületben, sem a tanulók között, sem a családok részéről semmilyen politikai ideológia vagy vallási ideológia nincsen jelen. Ugyanúgy, ahogy a magyar oktatási intézményekben történik, politikai szervezet nem működhet az iskolában, nem fejthet ki tevékenységet” – mondta Orosz Balázs, az iskola igazgató-helyettese.

Az iskolát a Prizma Oktatási és Kulturális Alapítvány normatív támogatásból és a diákok családjainak befizetéseiből tartja fenn. A szervezet vezetője török állampolgárságú, azt mondja, éppen ezért ismeri és tiszteli is Gülen tanait, amelyek a békéről és párbeszédről szólnak – de más kapcsolat nincs közöttük.

„Az a kis kapcsolat, hogy törökként itt vagyok, iskolában dolgozom és ismerem Gülent” – árulta el Efkan Ünlü igazgató.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban vizsgálódik, a török kérést a Hír TV-nek küldött válasz alapján már továbbították is az illetékes magyar szervekhez. Bár azt hozzáteszik: a magyar hatóságok csak akkor lépnek fel az intézményekkel szemben, ha azok összefüggésbe hozhatóak a terrorizmussal.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete szerint azonban az iskolák esetleges bezárásának semmilyen jogalapja sincsen. Magyarországon ugyanis csak akkor zárható be egy alapítványi iskola, ha megszűnik a fenntartó, vagy ha a munkájukban súlyos szakmai hibát tárnak fel. A török iskolák esetében pedig erről szó sincs.

„A magyar kormánynak semmilyen joga nincsen ennek az iskolának a működését felfüggeszteni. Az, hogy az iskolának török nemzetiségű vezetője van, az nem azt jelenti, hogy ez egy török iskola. Semmilyen politikai köze nincsen ehhez az iskolának semmihez” – húzta alá az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének ügyvezető igazgatója, Bak Zsófia.

A BBC összeállítása szerint több országban is kérték a gülenistának tartott iskolák bezárását. A „kérésnek” ellenálló Kirgizisztánnak a török külügyminiszter azt üzente, „ha nem változtat a gülenistákkal kapcsolatos hozzáállásán, akkor a törökök változtatnak az országhoz való hozzáállásukon”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »