Budapesti előadás

Budapesti előadás

Kedves Olvasóim! Tisztelettel értesítem Önöket, hogy a Maghar Akadémia meghívására és szervezésében   Körösi Csoma Sándor megkövetése 

 

c. előadást tartok. Időpont: 2018. szeptember 27., csütörtök, 18.00-20.00-igHely: 1056 Budapest, Váci utca 47. (Pannon Kincstár)Minden érdeklődőt szeretettel vár a Rendezőség! 

Darjilingi táj (wordpress.com)

 

Hírdetés

Az előadás rövid ismertetése: Körösi Csoma Sándor életének, életművének könyvtárnyi irodalma van. Tibetisztikai munkásságát az egész világ csodálja és méltatja. Ám a szanszkrit és az északi-indiai köznyelv területén elért eredményeit már kevésbé említik. Midőn szóba kerül, hogy utazásának célja „kikutatni a magyarok első települési helyeit, összegyűjteni történelmi tetteiket…” mind a kortársi, mind a mai méltatások sajnálkozásba csapnak át, mondván, a célját nem érte el. Nem Indiában kellett volna keresnie a magyarok őshazáját, hanem másutt (talán Ural vidékén?).Körösi soha, egyetlen pillanatra sem mondott le arról, hogy a hazájának tett fogadalmát, önként vállalt küldetését teljesítse. Szegénysége, becsületessége kerülőutakra késztette. Anyagi támogatást az angoloktól kapott, ezért először az ő kérésüknek tett eleget. Elkészítette a tibeti szótárt és a nyelvtant. Három évig tartó tudományos felkészülés után indult Lhasszába,  tudván tudva, hogy az ottani könyvtárakban biztos adatokat talál a magyarok elődeiről, vándorlásairól. Arról nem tehetett, hogy az emberi önzés és féltékenység időnap előtt kioltotta az életét, tág teret adva a spekulációknak, rágalmaknak.  Az előadás a tudós életműve, levelezése, a kortársainak visszaemlékezése alapján cáfolja meg az elmarasztaló kijelentéseket, rosszhiszemű véleményeket. Elemzi halálának körülményeit. Az előadás egyúttal bocsánatkérés és főhajtás mindazok nevében, akik emberi kicsinyességük vagy tudatlanságuk által vezérelve kétségbevonták Kőrösi Csoma Sándor nyelvészi és tudósi mivoltát, a magyarok előidejére (őstörténetére) vonatkozó megállapításait. 

 

 

 


Forrás:martonveronika.blog.hu
Tovább a cikkre »