Budapesten rajtol a világ egyik legnagyobb sporteseménye

Budapesten rajtol a világ egyik legnagyobb sporteseménye

Három magyar indulóval, Valter Attilával, Peák Barnabással és Fetter Erikkel a mezőnyben rajtol Budapestről pénteken a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny.

A Giro-őrület már szerda délután megkezdődött Budapesten a csapatbemutatóval (Forrás: Facebook/Giro Hungary 2022)

Az eredetileg 2020-ra tervezett magyarországi Grande Partenza a világjárvány miatt meghiúsult, a kétéves csúszás viszont lehetőséget adott arra, hogy három hazai profi bringás is ott lehessen a szerdai csapatbemutatón. A háromhetes körversenyeken most bemutatkozó Peák (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) és Fetter (EOLO-Kometa) várhatóan segítőként, illetve szökésbe kerüléssel igyekszik majd emlékezeteset alkotni, a két Giro-részvétel tapasztalatával a háta mögött rajtoló Valter (Groupama-FDJ) viszont nagyobb célokat tűzött ki. A 2020-as Tour de Hongrie győztese tavaly öt napig viselhette a legjobb fiatal versenyzőt illető fehér és háromig az összetett éllovasának járó rózsaszín trikót, ezúttal pedig a szakaszsiker lebeg a szeme előtt. A fogadóirodáknál egyébként feltűnik a végső sikerre esélyesek listáján, az egyik internetes oldalon 251-szeres pénzt fizetnének Valter diadaláért.

A legesélyesebb a nyereményszorzók alapján a 2019-es győztes Richard Carapaz. Az ecuadori időfutambajnok nem kezdte szárnyaló formában az idényt, legutóbb a márciusi katalán körversenyen viszont egy összetettbeli második helyet fel tudott mutatni. Sikerével sorozatban harmadszor vihetné haza a Maglia Rosát az Ineos Grenadiers: két éve Tao Geoghegan Hart, tavaly Egan Bernal győzött. Idén egyikük sem lesz ott a brit csapatban, így az egyes rajtszámmal Carapaz vághat neki a Budapest-Visegrád nyitóetapnak.

Legnagyobb kihívói közé a Vuelta a Espana-győztes brit Simon Yates, a tavaly hatodik portugál Joao Almeida, illetve a korábbi Girókról harmadik hellyel rendelkező spanyol Mikel Landa és kolumbiai Miguel Ángel López, valamint a két hete az alpesi körversenyt megnyerő francia Romain Bardet tartozik.

A korábbi győztesek közül ott lesz a mezőnyben a tavaly év elején hosszú pihenőt tartó, 2017-es bajnok holland Tom Dumoulin és a kétszer diadalmaskodó olasz Vincenzo Nibali. Az idény végén visszavonuló 42 esztendős korábbi világbajnok, a spanyol Alejandro Valverde 2016-os harmadik helyét követően tér vissza a Giróra, amelyen most mutatkozik be a nyitóetap nagy esélyesei közé sorolt, április elején a flandriai körversenyen győztes holland Mathieu van der Poel.

A sík szakaszok végén a mezőnyhajráknál Caleb Ewan, a háromhetes körversenyeken 52 szakaszsikerrel rendelkező Mark Cavendish, a 2020-ban Európa-bajnok Giacomo Nizzolo, Valter csapattársaként Arnaud Démare, valamint Fernando Gaviria vívhat kiélezett küzdelmet az elsőségért, de Peák klubtársa, Biniam Girmay is meglepetést okozhat.

A magyarországi etapokat az M4 Sport élőben közvetíti. Pénteken 12.20-kor, vasárnap 12.25-kor lesz a lassú rajt a mezőnyszakaszokon, a szombati időfutamon pedig 14 órakor rajtol az első kerékpáros.

Valter Attila (balra) csapatával a Városligeti-tó partján (Fotó: Twitter/Groupama-FDJ)

A Giro pénteki nyitóetapján Budapestről Visegrádra teker a mezőny, majd szombaton a fővárosban lesz egy időfutam, végül pedig Kaposvár és Balatonfüred között teljesítenek a versenyzők bő 200 kilométert vasárnap. Ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti háromhetes körverseny, a Giro 14. alkalommal rajtol Olaszországon kívül.

A három magyar etap után hétfőn Szicíliába utazik a mezőny, itt rögtön következik a viadal első kulcsszakasza az Etna megmászásával. Az összetett sorrendjére emellett várhatóan a Blockhauson, az Apricán és a Passo Fedaián lévő hegyi befutók lehetnek a legnagyobb hatással, a végső sorrend pedig a veronai időfutamon dől el. A 105. Giro d’Italia 176 fős mezőnye május 29-ig összesen 3445,6 kilométert teker.

A Giro d’Italia külföldi rajtjai:

1965 – San Marino, San Marino
1966 – Monte Carlo, Monaco
1973 – Verviers, Belgium
1974 – Vatikánváros, Vatikán
1996 – Athén, Görögország
1998 – Nizza, Franciaország
2002 – Gröningen, Hollandia    
2006 – Seraing, Belgium
2010 – Amszterdam, Hollandia    
2012 – Herning, Dánia
2014 – Belfast, Észak-Írország
2016 – Apeldoorn, Hollandia    
2018 – Jeruzsálem, Izrael
2022 – BUDAPEST, MAGYARORSZÁG

Erre halad a Giro, a szombat kritikus nap lesz Budapesten

A hét végén három magyarországi szakasszal kezdődik meg a világ egyik legnagyobb sporteseménye, a Giro d’Italia, s azt mondani sem kell, hogy a háromhetes olasz kerékpárost körverseny útlezárásokkal jár. Mauro Vegni versenyigazgató maga is úgy fogalmazott, hogy a szombat kritikus nap lesz Budapesten, amikor délután egyéni időfutamra kerül sor, és a 176 fős mezőny tagjait egy perc különbséggel indítják a Hősök tere és a budai vár között kijelölt 9,2 kilométeres etapon.

Hírdetés

A Giro d’Italia magyarországi útvonalának biztosításáról Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője tájékoztatott.

– Három ütemű biztosítással készülünk. A központi helyszínek; a Hősök tere, a budai Vár, a rajt- és a célvárosok, illetve az átmenő települések helyi biztosítása rutinfeladat. A bonyolultabb a közel 400 kilométeres magyarországi versenyútvonal teljes, vagy időszakos lezárásnak megoldása, ezt egy 30 fős központi stáb koordinálja majd Budapestről, több száz munkatársunkat irányítva. Ennél is nagyobb kihívásnak ígérkezik a versenykonvoj zavartalan közlekedésének biztosítása, amit egy szűk stáb kezel majd és próbálja a lehető legjobb módon megoldani azt, hogy a szurkolók ne zavarják a versenyzőket. Ezúton is kérjük a lakosság türelmét a korlátozások miatt, illetve megköszönjük azt is, ha kulturáltan és sportszerűen biztatják majd a sportolókat – nyilatkozta Óberling József rendőr ezredes, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a forgalomkorlátozások, útlezárások és parkolási tilalmak miatt minden érintett közlekedőnek ajánlott online útvonaltervezőt használni.

PÉNTEK, 1. SZAKASZ, BUDAPEST–VISEGRÁD, 195 km

A Giro d’Italia első, 195 kilométer hosszú szakaszán Budapestről Visegrádra teker a mezőny, az etapot két részhajrá és a célban egy hegyi hajrá színesíti.

A versenyzők a Hősök teréről 12.20-kor indulnak úgynevezett lassú rajttal, azaz a fővárosban még nem lesz verseny. A mezőny végighalad az Andrássy úton, a József Attila utcán, majd a Dunához érve ráfordul a Belgrád rakpartra és a Szabadság hídon teker át Budára. Ott a Műegyetem rakparton halad dél felé, majd a Budafoki és a Hunyadi János úton hagyják el a várost a versenyzők, akikre nagyjából 12.40-kor, utóbbi végén vár a hivatalos rajt, azaz a „nulla kilométer”. Onnantól a 6-os főúton, majd az M6-os autópálya kivezető szakaszán halad a mezőny a martonvásári kijáratig, ott pedig a 7-es főútra fordulva a karaván áthalad Tárnokon, Martonvásáron, Baracskán és Pettenden. Kápolnásnyéknél aztán északra fordulnak a bringások, akik előbb Pázmándon, Vereben, majd Lovasberényen hajtanak keresztül, ahol rátérnek a Székesfehérvárra vezető 811-es útra.

A megyeszékhelyre a Berényi úton és a Szekfű Gyula utcán érkezik a mezőny, amely utóbbi végén jobbra fordulva ráhajt a Dózsa György útra, ahol az első részhajrá lesz. Az itiner szerint 14.15 és 14.30 között érhetnek a versenyzők a ciklámen trikóért folyó verseny első állomásához. Az útvonal a Móri úttal folytatódik, hogy aztán a kerékpárosok a Havranek József és a Mészáros Lázár utcán keresztül hagyják el a várost. Kiérve Zámolyon át vezet az út, a község után pedig jobb kanyar, majd sorrendben Csákvár, Vértesboglár, Bodmér, végül a Tatai út felől Bicske várja a Giro főszereplőit, akik bal kanyarral a Kossuth utcára fordulva észak felé hagyják el a várost. A mezőny aztán Mány mellett halad el, majd Zsámbék határában északra fordul Szomor felé, aztán Bajnára ér, ahol éles jobb kanyarral veszi az irányt Nagysáp felé, hogy aztán a Bajnai úton Tátra érkezzen. Ott a 10-es és az Esztergomi út viszi a mezőnyt a 117-es, majd az Esztergomba vezető 11-es útra. A városban végig a 11-es főúton halad az útvonal: Táti út, Kossuth Lajos út, Rákóczi tér, Bajcsy-Zsilinszky út, Majer István út, majd eltekernek a kerékpárosok az ország legnagyobb temploma, az esztergomi Bazilika közelében. Ezután az Iskola úton lesz a második részhajrá, ahova 16.20 és 16.45 között érnek majd a bringások.

Ezt követően a Dobozi Mihály úton és a Visegrádi úton elhagyja Esztergom területét a mezőny és a 11-es főúton, a Duna mentén halad tovább Pilismaróton és Dömösön át. Visegrádra érve a bringások a 11-es útról jobbra kanyarodnak a Rév utcába, majd a Nagy Lajos és a Mátyás király utca után egy balos hajtűkanyarral fordulnak majd rá a mindent eldöntő, célba vezető, negyedik kategóriás emelkedőre, a Panoráma utcára. Az utolsó 3,8 kilométer átlagmeredeksége ötszázalékos, de van nyolcszázalékos része is. A cél a visegrádi bobpálya parkolójánál lesz, a versenyzők 17 és 17.30-kor között érkeznek meg.

SZOMBAT, 2. SZAKASZ, BUDAPEST (HŐSÖK TERE–BUDAI VÁR), 9,2 KM

A Giro második szakasza egy 9,2 kilométeres egyéni időfutam lesz a Hősök tere és a Szentháromság tér között. A budai várba vezető utolsó 1,3 kilométer negyedik kategóriás emelkedő, ami így beleszámít a hegyi pontversenybe.

A bringásokat egyesével indítják, az első 14 órakor vág neki a távnak, az utolsó várhatóan 17 óra után néhány perccel ér a célba. A versenyzők az Andrássy úton indulnak a városközpont irányába, majd jobbra kanyarodnak az Izabella utcába, amelynek végén áthaladnak a vasúti síneken átívelő Ferdinánd hídon. Onnan lehajtva balra a Váci útra fordulnak, majd a Bajcsy-Zsilinszky útról jobbra az Alkotmány utcába kanyarodnak. Még mielőtt a Parlamenthez érnének, balra fordulnak a Honvéd utcába, majd jobbra a Báthory utcába, aztán áthajtanak a Vértanúk terén, hogy aztán a Garibaldi utcáról ráhajtsanak az Id. Antall József rakpartra. A kerékpárosok észak felé haladva a Jászai Mari térnél tekernek a Margit hídra, amelyen átmennek Budára.

Ott a Bem rakparton folytatódik az útvonal déli irányba, egészen a Szilágyi Dezső térig, ahol egy jobb, aztán egy bal kanyarral a Fő utcán halad tovább a pálya. Az emelkedő aztán jobbra a Ponty utcába fordulva kezdődik, majd balra kanyarodva következik a legmeredekebb – 14 százalékos – rész a macskaköves Szalag utcán, amelynek végén jobb kanyarral fordulnak rá a budai Várba vezető Hunyadi János útra. A Dísz térnél még egy utolsó jobb kanyar vár a versenyzőkre, akik a Tárnok utcán jutnak el a Szentháromság téren lévő célba.

VASÁRNAP, 3. SZAKASZ, KAPOSVÁR–BALATONFÜRED, 201 KM

A Giro d’Italia harmadik, 201 kilométer hosszú szakaszán Kaposvárról Balatonfüredre teker a mezőny, az etapot két részhajrá és egy negyedik kategóriás hegyi hajrá színesíti.

A versenyzők a somogyi megyeszékhelyen a Kossuth térről 12.25-kor indulnak úgynevezett lassú rajttal, azaz a városban még nem lesz verseny, de meg lehet csodálni a versenyzőket az út mentén. A mezőny a Fő utcáról jobbra a Dózsa György utcába fordul, majd a Csiky Gergely Színház mellett elhaladva a Rákóczi tér végén ismét jobbra kanyarodik a Budai Nagy Antal utcába, majd az Áchim András utcán és a Vásártéri úton keresztül halad kifelé a városból, amelyet végül a Jutai utat és a Hajnóczi József utcát is érintve a 610-es úton hagy el. A városhatár utáni vasúti átjárót követően nagyjából 12.40-kor lesz a hivatalos rajt. A 610-es úton Kaposmérőn halad át a mezőny, aztán a 61-es országúton sorrendben Kaposfő, Kiskorpád, Nagybajom, Böhönye, Vése, Inke, Iharosberény és Pogányszentpéter lakossága szurkolhat a karaván tagjainak, akik ezután Nagykanizsára érkeznek. A városba a Teleki utcán hajtanak be, majd a Kórház utca, Kossuth tér, Kisfaludy utca, Csengery utca, Deák tér, Fő út, Eötvös tér, Balatoni utca érintésével haladnak át Kanizsán. A részhajrá a Fő utca végén lesz, ahova a várakozások szerint 14.10 és 14.20 között érkeznek a versenyzők.

A várost végül a 7-es főúton hagyja el a mezőny, amely bal kanyarral Galambok felé tér le onnan. Észak felé haladva Zalakaroson, Garaboncon, Nagyradán, Zalaszabaron és Esztergályhorvátin teker keresztül, utóbbi településen jobbra kanyarodva rátér a 75-ös útra, amely bevezet Alsópáhokra. Onnan jobbra a Hévízi utcára fordulva Hévíz felé veszi az irányt a mezőny, amely az Ady Endre utcán elhalad a tó mellett is. Ezt követően a Hévízi út bevezeti a bringásokat Keszthelyre, a mezőny a Csapás úton halad keresztül, majd a 71-es úton Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök érintésével érkezik Badacsonyba, ahol a második részhajrá lesz az itiner szerint 15.50 és 16.15 között.

Badacsonytomajnál aztán az útvonal egy kicsit eltávolodik a Balatontól: észak felé haladva előbb Káptalantótiba ér, ahol jobbra fordulva Köveskál felé megy tovább a mezőny, amely így Zánkánál tér vissza a 71-es útra és a Balaton-partra, ahol Balatonakali, Balatonudvari, Örvényes és Aszófő után jobbra fordul a Tihanyi-félszigetre. A Tihanyi Bencés Apátsághoz közel lesz a negyedik kategóriás hegyi hajrá 16.45 és 17.15 között, onnan az út a révhez vezet, majd ott egy bal kanyarral a Balaton-parton haladva tér vissza a 71-es útra, amely már a balatonfüredi célba vezet. A szakasz vége közvetlenül a Tagore sétányhoz és a vitorláskikötőhöz vezető lejárat előtt lesz, várhatóan 17 és 17.30 között érkeznek meg a versenyzők.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »