Budapesten még nem állnak őrt a rendőrök

Budapesten még nem állnak őrt a rendőrök

Budapesten egyelőre nem, több vidéki templomnál azonban már megjelentek a rendőrök, miután a Belügyminisztérium a múlt heti franciaországi támadás után döntött arról, hogy rendőri védelmet kapnak a magyar templomok. Múlt kedden két iszlamista fiatal túszokat ejtett egy észak-franciaországi templomban, az ott lévő 84 éves papnak pedig átvágták a torkát.

A vidéki nagyvárosokkal ellentétben a fővárosban nem lehetett egyenruhásokat látni a templomok mellett, még az egyébként olyan, turisztikailag fontos helyszíneken sem, mint a Szent István Bazilika. Pedig a biztonságpolitikai szakértő szerint indokolt a plusz védelem.

„Feltételezhető, hogy több olyan támadó, olyan terrorista van Európában, akiket az Iszlám Állam küldött be, vagy esetleg akik már itt radikalizálódtak, és ugye szereznek maguknak, ha mást nem tudnak, szúró- vagy vágóeszközt, legyen az akár egy kés vagy egy balta, ahogy azt Németországba láttuk. És ilyen úgynevezettt soft targeteket, puha célpontokat választanak ki. Az lehet egy templom, az lehet bármilyen szórakozóhely, lehet egy utcai rendezvény, ami nem védett, meg ugye most kiemelten két nagy rendezvény, a Sziget és Augusztus 20-a, a tűzijáték és egyéb rendezvények a Várban” – jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Spöttle azt mondja, nem kell aggódniuk azoknak, akik részt vesznek ezeken az eseményeken, hiszen a hatóságok és a szervezők is készülnek. Ezt erősítette meg a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is.

„Azokat az útvonalakat természetesen a rendőrség fokozottan fogja figyelni, a rakparti útvonalak, azok a helyszínek, ahonnan a tűzijáték az esti órákban a legjobban élvezhető. Minden a biztonságról szól, és azért kérjük mindenki megértését, mert a biztonság, a fokozott figyelem ellenőrzésekkel, korlátozásokkal jár, járhat. Kérem, érezze mindenki úgy, hogy minden azért történik, hogy ők ott azon a területen biztonságban élvezhessék a tűzijátékot vagy más területen más programelemet” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Vargha Tamás hozzátette: augusztus 20-án a megszokottnál több rendőr lesz az utcákon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »