Budapesten magyarázná el Manfred Weber Orbánnak, hogy a Néppártból kifelé vezető úton jár

Budapesten magyarázná el Manfred Weber Orbánnak, hogy a Néppártból kifelé vezető úton jár

A welt.de című német hírportálon jelent meg a beszámoló, amelyből kiderül: Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Fidesz tagsága körüli vitával kapcsolatban beszélne személyesen Orbán Viktorral. Úgy fogalmazott:

“…meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik”.

Az Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltje hangsúlyozta, hogy a korábban elhangzott állításokkal ellentétben

“nem egy Kelet és Nyugat közötti konfliktusról van szó vagy a migrációs politikáról, hanem arról, hogy milyen értékek határozzák meg az EPP-t és az EU-t”.

Hírdetés

Weber még kedden egy másik német lapnak beszélt arról, hogy a Fidesz három feltétel teljesítésével tudja elkerülni a kizárást. A bajor politikus bocsánatkérést, a Brüsszel elleni kampány leállítását és a CEU amerikában is akkreditált képzéseinek Budapesten tartását várja el a magyar miniszterelnöktől azért cserébe, hogy továbbra is a Néppárt tagjai maradjanak.

Orbán: lehet, hogy nem a Néppártban van a helyünk

Orbán Viktor szokásos, péntek reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy a bocsánatkérés, ami Manfred Weber egyik feltétele a néppárti tagságért, nagyon fontos kérdés, de ma nőnap van, így Isten éltessen minden nőt szerinte Európa változáson megy keresztül, a régi bal-jobb-konzervatív-liberális felosztást átmetszette a bevándorlás, ami az új választóvonal

Ezzel szemben a Die Welt szombati beszámolója szerint Manfred Weber az ügyben levelet írt az EPP elnökének, Joseph Daulnak, és ebben a nem nyilvános dokumentumban másként fogalmazott. A CEU-val kapcsolatban az intézmény budapesti tevékenységének folytatása körüli nyitott jogi kérdések rendezéséről írt, bocsánatkérésről sincs szó, csupán azt várják el Orbántól, hogy elismerje: ártott a Néppártnak.

A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél az uniós értékek semmibe vétele miatt a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését, amiről március 20-án tárgyalnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »