Budapesten is fogynak a háziorvosok – itt vannak a friss adatok

Budapesten is fogynak a háziorvosok – itt vannak a friss adatok

Friss adatok szerint szeptemberben országszerte 843 alapellátó praxisban nem volt orvos, a fővárosban 92 háziorvosi és 81 alapellátó fogorvosi praxis üres.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) adatai szerint szeptember 1-jén országszerte összesen 843 alapellátó praxisban nem volt orvos. Ezek közül 607 üres körzetben háziorvos nem volt, 236-ban pedig az alapellátó fogorvos hiányzott. Júliushoz képest egyetlen üres praxissal van csak több az országban – írja a napi.hu.

Budapesten 92 háziorvosi körzetben nincs orvos, szeptember 1-jétől három körzetben üresedett meg a praxis. Emellett pedig a fővárosban 81 fogorvosi praxisból is hiányoznak az orvosok.

A Központi Statisztikai Hivatal Budapestről készült kiadványa szerint 2020-ban a budapesti kórházakban – az ezer ágynál többet működtető szakterületek közül – a fertőző, pszichiátriai és csecsemő-, gyerekgyógyászati osztályokról hiányzott a legtöbb orvos, míg a szülészeti, nőgyógyászati, bőr- és nemibeteg-ellátó, valamint reumatológiai osztályokon orvostöbblet volt.

Az orvosi állásoknak országosan 3,7, Budapesten 5,4 százaléka volt üres, a szakdolgozók is nagyobb arányban hiányoztak a fővárosban (6,3 százalék), mint országosan (3,4 százalék).

Hírdetés

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Egy budapesti háziorvosra és egy házi gyermekorvosra a statisztikai hivatal adatai szerint több mint 7200 páciens jutott, az országos átlag ettől jóval magasabb 10,5 ezer pácienst láttak el évente az alapellátásban dolgozó orvosok. A rendeléseken naponta az alapellátó orvosok megközelítőleg 40 esettel foglalkoztak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »