Budapest vizsgálja a nemzetbiztonságilag kockázatos személyeket

Budapest vizsgálja a nemzetbiztonságilag kockázatos személyeket

Megalapozottnak tűnik az az értesülés, miszerint a budapesti kormány Bogdan Diaconu parlamenti képviselő Magyarországról való kitiltását fontolgatja – derül ki a Krónikának adott külügyminisztériumi válaszból.

0kulmnis_b

„A magyar kormány vizsgálja, hogy vannak-e olyan személyek, akiknek a tevékenysége nemzetbiztonsági szempontból kockázatos, és ha vannak ilyenek, a kormány meg fogja tenni a szükséges lépéseket” – válaszolta kedden a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium a Krónikának a Diaconu-üggyel kapcsolatosan.

Mint arról beszámoltunk, a Népszabadság értesülése szerint a magyar kormány azt tervezi, hogy kitiltja az ország területéről a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Bogdan Diaconut, az Egyesült Románia Párt (PRU) elnökét. A napilap úgy tudja, mindez szóba került a kabinet ülésén, mindazonáltal a Népszabadság emlékeztet, hogy tavaly októberben három évre kitiltották Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét Romániából.

Lapunk az ügy kapcsán azzal a kérdéssel fordult a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, hogy valóban felmerült-e a magyar kormány ülésén, miszerint nem engedik be Magyarországra a nevezett román politikust. Rákérdeztünk arra is, hogy amennyiben terítékre került az esetleges kitiltás, mi indokolna a magyar kormány részéről egy ilyen intézkedést. A külügyi tárca sajtóosztálya az idézett mondattal válaszolt a Krónika megkeresésére.

Különben Bogdan Diaconu korábban az esetleges intézkedés hírére úgy reagált: ha eredményesen szerepelnek az idei parlamenti választáson, kitiltatnák a magyar cégeket Romániából. Szerinte a magyar kormány azért akarja kitiltani, mert a PRU „az egyetlen párt, amely ellent tud állni a magyar irredentizmus térnyerésének”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »