Budapest ostroma – A “kitörési kísérlet” emléke

1945-ben ezekben a februári napokban zajlott le a német és magyar katonák kitörési kísérlete a Budai Várból. Az utóbbi években a kitörésre való emlékezés sajnálatosan sok politikai vitát kavart. A vitát gerjesztő csoportok a történelmünket akarják átírni, a tavalyi évben már szervezett külföldi szélsőbaloldali, anarchista csoportok zavarták meg a megemlékezéseket. A szomorú és véres esemény történelmünk része, melyben csak a magyar és német oldalról több mint 20 ezren vesztették életüket a kitörési kísérlet néhány napja alatt. Kötelességünk a méltóságteljes megemlékezés.

Fotó: Fortepan / Ad: Ormos Imre

A szovjet ostromgyűrű átvágására tett elkeseredett kísérlet, talán az egyik legvéresebb mészárszéke volt a második világháborúnak. A harcokban katonák, EMBEREK vesztették életüket. Budapestet – Adolf Hitler kíméletlen döntése nyomán – erődvárossá változtatta a német hadvezetés. A második világháború egyik legdrámaibb városostroma szép fővárosunkban zajlott le. Az utókor által értelmetlennek tartott makacs német védekezés több ezer budapesti polgári lakos halálát és fővárosunk nagy arányú pusztulását okozta. A harcokban a lehengerlő szovjet offenzívát megállítani már nem lehetett, ám kiemelendő tény, hogy a németek mellett harcoló magyar katonák soraiban nemzettársaink, távoli és közeli rokonaink harcoltak becsülettel és nagy bátorsággal. Az emlékezés alkalmával az elesett katonák esetében nem való vizsgálni, hogy értelmetlenül haltak e hősi halált. A háborúban elesetteknek a kegyelet kijár, akármilyen oldalon harcoltak is. A szovjet hadifogság rettenetét nem vállaló német – magyar és nemzetközi katonacsapat halált megvető bátorsággal próbált utat törni a hatalmas orosz túlerőn keresztül. A várban rekedt katonai alakulatok mellett – félvén a szovjetek kegyetlen megtorlásától – sok civil is fegyvert ragadott és a kitörő katonák közé beállt. A Széna tér és a Szél Kálmán tér egy szörnyűséges mészárszékké változott. A kitörési kísérlet során elszigetelt kis csoportoknak sikerült csak átvágni az orosz ostromgyűrűt.

Hírdetés

fotó: Budai Vár, Királyi Palota – 1945 / Fortepan

A kitörési kísérlet sikertelennek bizonyult. Összesen mintegy 700 katona érte el a német vonalakat. Budapest elesett, és kezdetét vette a borzalmas szovjet megszállás.

Budapest ostroma a 2. világháború egyik leghosszabban elhúzódó és legvéresebb városostroma volt. A 102 napig tartó harcokban több mint 150 ezer ember vesztette életét (70 ezer szovjet, 48 ezer német és magyar katona) a polgári áldozatok számát 38 ezerre becsülik.

Emlékezzünk a főhajtással a második világégés hősi halottjaira és áldozataira.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »