Budapest: Az 1944-45-ös délvidéki ártatlan magyar áldozatokra emlékező szentmise volt a Bazilikában

Budapest: Az 1944-45-ös délvidéki ártatlan magyar áldozatokra emlékező szentmise volt a Bazilikában

Advent első vasárnapjának délutánján a budapesti Szent István-bazilikában emlékező szentmisét mutattak be az 1944-45-ös délvidéki ártatlan magyar áldozatok tiszteletére.

A Vajdaságból hét autóbusszal érkezett emlékezők és a Budapestről és más vidékekről érkező számos más tisztelő jelenlétében Zelity Mihály bezdáni plébános a szentbeszédben felidézte a második világháború végén bekövetkezett magyar-ellenes bosszúhadjárat eseményeit, amely során – bár pontos, név szerinti adatokkal még mindig nem rendelkezünk – egyes becslések szerint a Délvidéken a bevonuló partizánok 40 ezer magyar embert, közöttük 13-14 éves gyerekeket gyilkoltak meg. A megbékélés és megbocsátás kérdése kapcsán a bosszú értelmetlenségére, a krisztusi szeretet értelmére hívta fel a figyelmet.

A budapesti emlékező szentmisét az idén 15. alkalommal a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány szervezte Cseresnyésné Kiss Magdolna elnök vezetésével. A Gulág emlékévre való tekintettel az idén a Kárpát-medencében a háború végén és a háborút követő években áldozatul esett minden magyarról is megemlékeztek.

A Gulág Emlékbizottság és a Keskenyúton Alapítvány szervezésében pénteken Budapesten a Polgárok Házában konferenciát is tartottak a Kárpát-medence elveszített területeiről (Kárpátalja, Erdély, Felvidék és Délvidék) szovjet típusú táborokba hurcoltak kálváriája címmel. Az előadók között négy vajdasági is volt. Weiss Rudolf történész, a szabadkai székhelyű Német Népi Szövetség elnöke a Délvidéki németek sorsa 1944-48 címmel a koncentrációs- és munkatáborokba elhurcolt emberek, továbbá a kitelepítettek sorsáról emlékezett meg. Kiss Igor doktorandusz részletesen ismertette, milyen halál- és munkatáborok működtek a háború után a mai Vajdaság területén, Csorba Béla néprajzkutató, a VMDP elnöke a járeki haláltábor gyermekáldozatairól közölt megrázó adatokat, Friedrich Anna újságíró, pszichológus, a Vajdaság Ma munkatársa pedig Élő emlékművek – fel nem dolgozott háborús traumák címmel tartott előadást.

A konferenciát követően a Polgárok Házában megnyílt a Veritas Intézet Gulág kiállítása, amelynek anyagát az elkövetkezőkben több más helyszínen is bemutatják.

(f.)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »