Budaörs nem megy önként a vágóhídra

– Nem adom a lelkem, nem adom a szabadságom, nem adjuk a szabadságunkat! – tiltakoztak a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium pedagógusai a kedd esti demonstráción. Az iskola igazgatója jelezte: nem kérnek az államosításból, amihez a település összes oktatási-nevelési intézménye közleményben csatlakozott.

 

A budaörsi városháza előtt több százan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az iskolák központosítása ellen. A kedd esti demonstráción felszólaló Wittinghoff Tamás kétségét fejezte ki, mondván, a magát polgárinak nevező kormányzat pont a legalapvetőbb polgári értékeket, az önrendelkezést, a közösségi autonómiát, az önkormányzatiságot, hagyja figyelmen kívül. – Most megtanuljuk, hogy az iskolák hogyan veszítik el iskolajellegüket, és az önkormányzat hogyan veszítik el önkormányzati jellegüket, az önrendelkezés miképp ürül ki a társadalomból, és ahol kiürül, ott a szabadságot szívják el – vélte a polgármester.

Kérdésünkre később hozzátette: ha eljön az idő és eléjük tolják a működtetés átadásáról szóló papírt, nem fogják aláírni. „A vágóhídra önként nem megyünk” – húzta alá.

Árendás Péter, az Illyés igazgatója beszédében hangsúlyozta: a városvezetésnek mindig is fontos volt az oktatás és a kultúra politikai hovatartozástól függetlenül. A kérdés most szerinte az, hogy „ki döntsön gyermekeink jövőjéről: a centrális hatalom, vagy legyen szava a helyi közösségnek és a választott képviselőknek”.

A demonstrációt támogatásáról biztosította Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Ercsek Krisztina a Civil Közoktatási Platform tagja, és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is.

Az iskolák államosításáról és a fideszes polgármesterek lázadásától továbbiakat is megtudhat a Hír TV összeállításából.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »