Budai rablások: két fiú kerül javítóintézetbe, ketten nyomkövetőt kaphatnak – a legkisebbnek semmi sem jutott

A bíróság elrendelte a budai rablásokkal gyanúsítottak közül kettőnek a letartóztatását egy hónapra, illetve két másik fiúnak a bűnügyi felügyeletét négy hónapra – írja a Fővárosi Törvényszék közleményét idézve a HVG.

A bíróság a letartóztatás helyéül a javítóintézetet jelölte ki, míg a bűnügyi felügyeletet nyomkövető eszközzel fogják végrehajtani. Az ügyészség a bűnismétlés veszélyére hivatkozva a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta, míg a védők az ügyészi indítvány elutasítását vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelését kérték.

A bírósági végzés szerint az fiatalok életvitele rendezett, megélhetésük biztosított, azonban a rablásokat sorozat jelleggel, többrendbeli, erőszakos, minden esetben útonálló módon – néhol kifejezetten a sértettek rettegését fokozva – követték el. A bíróság szerint feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén nem állnának le.

A végzésből kiderült, hogy az egyik letartóztatott a rablásokban kezdeményező szerepet játszott, az elkövetéshez használt eszközöket, a fegyvert, a gumikesztyűket és maszkokat biztosította még akkor is, amikor személyesen nem vett részt az akcióban. A másik letartóztatott fiatallal szemben jelenleg más ügyben rendőrségi eljárás van folyamatban.

Hírdetés

A bíróság szerint mivel a gyanúsítottak eddigi, rendezett anyagi és családi körülményei nem tudták biztosítani a helyes irányú fejlődésüket és nem tartották őket vissza a bűncselekmények elkövetésétől sem, arra a következtetésre jutottak, hogy a bűnismétlés veszélye fennállna a jelenlegi környezetben hagyásával. A közlemény szerint a végzés még nem végleges.

Mint korábban beszámoltunk róla, szerda este, fegyveres rablási kísérlet közben fogtak el a rendőrök egy 16 éves és egy 14 éves fiút Budapest XI. kerületében. A fiatalokra azután csaptak le, hogy a Minerva utcában követni kezdtek egy férfit, az értékeit követelték és megfenyegették egy gázriasztófegyverrel, amellyel egy lövést is leadtak. A támadásban nem sérült meg senki.

A két fiú a rendőrségen elmondta, hogy november 7. és december 11. között több rablást is elkövettek már, és akadt három társuk is. A csoportjuk mindig más és más összeállításban támadott, egyedül az egyik 14 éves fiú volt az, aki minden rablásban részt vett.

A nyomozók a csapat harmadik tagját, egy 15 éves fiút zuglói otthonában, a negyedik fiút, egy 16 éves középiskolást egy újbudai lakásban fogták el. A csapat ötödik tagját, egy 14 éves fiút az iskolából állították elő.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »