Budaházy-ügy: tagadta, hogy védence terrorista lenne

Budaházy-ügy: tagadta, hogy védence terrorista lenne

A védőbeszédekkel folytatódott Budaházy György és társainak pere a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint a Magyarok Nyilai nevű csoport 2007 és 2009 között több mint egy tucat alkalommal követett el támadásokat akkori kormánypárti szocialista és szabad demokrata politikusok ellen. Az elsőrendű vádlott, Budaházy György védője azonban úgy látja, a Molotov-koktélos támadások nem minősülnek terrorcselekménynek.

Álláspontját többek között Szilvási György, a második Gyurcsány-kormány volt titokminiszterének egy korábbi tárgyaláson elmondott szavaival támasztotta alá. „Összességében azt mondom, megerősítem azt, ami az évkönyvben megjelent, hogy Magyarország terrorfenyegetettsége nem nőtt abban az időszakban, amikor én azt a pozíciót betöltöttem. Tehát ennyit arról, hogy ha nem volt terrorizmus, akkor álláspontom szerint az egész vád megdől” – tette hozzá Szikinger István.

A védő nemcsak 2006-os rendőri intézkedéseket, hanem Budaházy 2009-es előállítását is méltatta. „Ebben az esetben nem lett volna lehetőség a személyi szabadságától való megfosztásra, mert a rendőrségi törvény indokolása szerint egyébként az előállítás, az ezt jelenti: igenis megfosztják a személyi szabadságától. Ez teljesen törvénysértő volt. Akkor, amikor igenis a demokratikus jogát akarta gyakorolni. Szeretett volna egy tüntetést szervezni, méghozzá éppen az alkotmánysértések miatt, méghozzá éppen a rendőri brutalitás miatt” – szögezte le Szikinger István.

A vád szerint Budaházy György és társai a Magyarok Nyilai nevű szervezet nevében követtek el Molotov-koktélos támadásokat szocialista és SZDSZ-es politikusok ellen. De ők vállalták magukra Csintalan Sándor 2007. decemberi megverését is.

A terrorizmus bűntettében zajló per első fokon folytatódik, jogerős ítélet leghamarabb nyáron várható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »