Búcsúlevelet találtak a montenegrói kézigránátos robbantó lakásában

Hatoldalas, kézzel írt búcsúlevelet talált a montenegrói rendőrség annak a férfinak a lakásában, aki csütörtökre virradóra kézigránátot dobott az Egyesült Államok nagykövetségi épületére a montenegrói fővárosban, Podgoricában, majd felrobbantotta magát és meghalt – közölte értesülését a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) a honlapján pénteken.

A levélben a szerb származású Dalibor Jaukovic egyebek mellett azt kérte családtagjaitól, hogy bocsássanak meg neki azért, amit tenni fog. A nyomozók szerint a levél tipikus búcsúlevélnek tekinthető, amilyet azok írnak, akik öngyilkosságra készülnek.

Korábban a sajtóban megjelentek olyan hírek is, amelyek szerint a férfi nem akarta felrobbantani magát, a kézigránát véletlenül aktiválódott.

A helyszínen a rendőrség nem találta meg a két kézigránát biztosítószegeit, ami azt jelentheti, hogy Dalibor Jaukovic a kezeiben tartotta a már kibiztosított robbanószerkezeteket – olvasható az újságban.

Az információk szerint a férfi a közép-szerbiai Kraljevóból származott, de már hosszabb ideje Podgoricában élt. A közösségi médiában található képei szerint Jaukovicot 1999-ben katonai szolgálatáért Slobodan Milosevic akkori jugoszláv elnök kitüntette. Szintén a közösségi médiából lehet tudni, hogy a férfi többször is bírálta a montenegrói kormány külpolitikáját, különösen azt a lépését, hogy Podgorica csatlakozott a NATO-hoz.

A Vijesti.me hírportál beszámolója szerint a montenegrói hatóságokat az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segíti a nyomozásban. Azt kutatják, hogy a 43 éves férfi önállóan vagy egy szervezet tagjaként cselekedett-e. A montenegrói főügyészség szóvivője kiemelte: a támadás egyelőre nem minősíthető terrorcselekménynek. A rendőrségi adatok szerint Dalibor Jaukovic korábban nem került összeütközésbe a törvénnyel.

(MTI)

Korábban írtuk: Kézigránátot dobtak az amerikai nagykövetségre Podgoricában


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »