Búcsú az 500 euróstól

Búcsú az 500 euróstól

Még tovább emelheti az 500 eurós bankjegy feketepiaci értékét az a tény, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa elrendelte a címlet nyomásának végleges leállítását, illetve annak kihagyását a készülő „Europa” sorozatból.

ezb-euro_b

Az 500 eurós bankó kibocsátása 2018 vége felé, az új „Europa” sorozat 100 és 200 eurós bankjegyeinek bemutatásával egy időben szűnik meg. Az összes többi használatban lévő címlet – 5 eurótól 200 euróig – forgalomban marad.

Az euró nemzetközi szerepére és a bankjegyekbe vetett bizalomra való tekintettel azonban az 500 eurós bankjegy nem veszíti el törvényes fizetőeszköz szerepét, és továbbra is lehet majd használni fizetések teljesítésére és értékőrzőként. Az 500 eurós bankjegyet korlátlan ideig be lehet majd váltani az Eurosystem bankjainál – írja az EKB. Jelezték továbbá, hogy az EKB és az euróövezeti központi bankok által alkotott Eurosystem minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a megmaradó címletekből elegendő álljon rendelkezésre a készpénzforgalom lebonyolításához.

A pénzintézet honlapján megjelent közleményben a bankjegy illegális gazdasági tevékenységekben játszott szerepével indokolták a döntést, az 500 eurós címlet ugyanis a bűnözők és illegális ügyletek kedvenc szereplőjévé vált. Az alvilágban annyira kedvelt, hogy sok esetben még a névértékénél is többet lehet érte kérni, és bizonyos körökben egyenesen „bin Ladennek” nevezik.

Az Europol 2015-ben kongatta meg a vészharangot, hogy 500 eurónál jóval többért cserélnek gazdát a bankók, hiszen ekkora címletben tetemes összegek viszonylag kis helyen is szállíthatók, így a legjobb eszközök a pénzmosásra. Nem az 500 eurós címletet „szereti” egyébként a feketepiac, sajtóinformációk szerint a feltörekvő piacokon, mint Argentína, Etiópia, Indonézia vagy India, a 100 eurós címletekkel is névleges értéküknél magasabb áron zajlanak a tranzakciók.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »