Búcsú a mentolos cigarettától – Fellendülhet a feketekereskedelem

Búcsú a mentolos cigarettától – Fellendülhet a feketekereskedelem

Nagyjából félmillió romániai dohányos marad szerdától kedvenc füstölgője nélkül, miután egy európai uniós irányelv miatt eltűnt a boltok polcairól minden „pattintós” mentolos vagy más ízesítésű cigaretta.
Az amúgy az Európai Unió összes tagállamára – beleértve a duty free boltokat – érvényes irányelvet a romániai jogrendbe átültető, 2016/201-es számú törvény május 20-án lép hatályba, ezért kedd estig a dohányipari cégek kötelesek voltak visszavonni a cigarettaárusító helyekről a jogszabály hatálya eső termékeket. A boltok ellátása is lassult, vagy teljesen le is állt – már a múlt héten nagyon sok helyen hiánycikknek számított több márka mentolos verziója.

Viszont a gyártók elmondása szerint a visszavonást megnehezítette a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot, majd a veszélyhelyzet, ugyanis számos árusítóhely erre a periódusra lehúzta a redőnyt. Mivel sok áru van még a polcokon, a gyártók azt szeretnék, ha a kormány meghosszabbítaná a visszahívási időszakot, főként olyan körülmények között, hogy kérniük kell az államtól a bevont cigarettamennyiség után kifizetett jövedéki adó visszafizetését.

Az egyik romániai gyártó képviselői ugyanakkor attól tartanak, hogy sokan azok közül, akik eddig mentolos cigarettát szívtak, ezentúl is meg fogják találni ennek a módját, ami miatt még inkább felvirágzik a feketekereskedelem.

Hírdetés

Hiszen a környező, nem EU-tagállamokban ezentúl is kaphatóak lesznek ezek a termékek. „Precedenst teremtettek, betiltottak egy terméket a közegészségügy – »az új vallás«, ahogyan nemrég valaki meghatározta – nevében. Ez torzítja a kereslet és a kínálat viszonyát, a szabad piacgazdaság törvényeit, amelyek a demokrácia alapelvei. És az egyik legfontosabb elv a választáshoz való jog. Ezen alapul a demokrácia – a szavazástól a fogyasztásig, és a termelésig” – fakadt ki a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva az egyik dohányipari vállalat meg nem nevezett képviselője.

Romániában a hivatalos számítások szerint 4,2 millió felnőtt személy cigarettázik, akik közül 16 százalék, mintegy 500 ezer dohányos – többnyire nők – választása esett mostanáig az ízesített verziókra.

A dohányipar amúgy nagy hozzájárulója az államkasszának, csak idén márciusban 1,5 milliárd lejnyi adót fizettek be az ágazatban tevékenykedő vállalatok.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az ízesítést csak a „klasszikus” cigaretták esetében tiltotta be az EU, a hevített vagy elektromos termékek esetében továbbra is maradnak a mentolos verziók.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »