Btk.-módosítás: minisztert hallgatott ki a DNA

Btk.-módosítás: minisztert hallgatott ki a DNA

A Btk. módosításáról szóló botrányos kormányrendelet elfogadásának ügyében indított vizsgálat részeként a DNA szerdán kihallgatta Graţiela Gavrilescu parlamenti kapcsolatokért felelős tárcavezetőt.

gavrilescu22_bGraţiela Gavrilescu

Kihallgatásra beidézte szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Graţiela Gavrilescu parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli minisztert a büntető törvénykönyv módosítására elfogadott, majd később hatályon kívül helyezett 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet ügyében. A tárcavezetőt tanúként hallgatták ki a korrupcióellenes ügyészek.

Mint arról beszámoltunk, a vitatott 13-as sürgősségi rendelet révén úgy módosították volna a büntető törvénykönyvet, hogy enyhítették volna a hivatali visszaélés büntetését, és 200 000 lejes értékhatárhoz kötötték volna annak bűncselekménnyé nyilvánítását. A belföldi és nemzetközi bírálatok, illetve a több százezres utcai tüntetések hatására azonban a kormány hatályon kívül helyezte a rendeletet.

A DNA mindazonáltal egy feljelentés nyomán vizsgálatot indított az ügyben bűnpártolás gyanújával, mivel a feltételezések szerint a kormány valójában a korrupcióval gyanúsított politikusokat akarta megmenteni. A kormánypártok ugyanakkor hevesen bírálták a DNA-t, mondván, túllépi a hatáskörét, amikor egy kormányrendelet elfogadásának körülményeit firtatja. A korrupcióellenes ügyészek korábban a rendeletet kidolgozó igazságügyi tárca két volt államtitkárát is kihallgatták az ügyben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »