Brüsszelt aggasztja a román főügyész elmozdításának kezdeményezése

Brüsszelt aggasztja a román főügyész elmozdításának kezdeményezése

Aggodalomra ad okot a romániai legfőbb ügyész tisztségéből való elmozdításának kezdeményezése – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek az Európai Bizottság (EB) egyik sajtószóvivője.
A szóvivő rámutatott, más nemzetközi partnerekkel és tagállamokkal együtt az EB több ízben is hangsúlyozta, hogy a romániai igazságügyi rendszer függetlensége és a korrupció elleni fellépés hatékonysága alapvető fontosságú, most azonban a korrupcióellenes főügyész menesztése, majd a legfőbb ügyész elmozdításának kezdeményezése aggodalomra ad okot.

„A magas rangú ügyészekre vonatkozó stabil és független kinevezési, illetve leváltási procedúrák mindig kulcsfontosságú elemek voltak ajánlásainkban” – tette hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, az Európai Bizottság az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében november 13-án ismertetendő jelentésben részletezi majd a romániai helyzetet.

Hírdetés

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerda este jelentette be, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlege november 13-án hallgatja meg Lazărt, majd 21-én elküldi az igazságügy-miniszternek véleményezését, az indoklással együtt. Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a főügyész elmozdítását az igazságügy-miniszter kezdeményezi, a CSM konzultatív jellegű véleményezést bocsát ki, majd az államfő dönt a kérdésben.

Közben a Romániai Bírák Fóruma, valamint a Bírák és Ügyészek Függetlenségének Védelméért Mozgalom azt kéri Tudorel Toader igazságügyi minisztertől, állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló procedúrát. „Ezt a procedúrát, amely gyakorlatilag megkerüli az igazságszolgáltatás függetlenségét felvigyázó Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), élesen bírálta a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság, valamint a korrupcióellenes államcsoport (GRECO). Veszélybe sodorja az ország európai uniós státusát, magát a jogállamot, nem is szólva az ügyészi és bírói kar jelentős része felé küldött elbizonytalanító és negatív üzenetről” – írja a bírák fórumának csütörtöki közleményében.

A szakmai szervezet szerint a CSM szerepének mellőzése, amely konzultatív véleményezést bocsát ki, figyelmen kívül hagyja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) jelentéseiben foglaltakat és a koppenhágai kritériumok néven ismert feltételrendszert, amelyet az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások megkezdésének alapfeltételéül szabott a közösséghez csatlakozni kívánó kelet-európai államok számára. „Amíg egy főügyész egy politikus kénye-kedve szerint leváltható, legyen az akár az igazságügyi miniszter is, addig szó sem lehet semmiféle függetlenségről” – szögezi le a dokumentum.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »