Brüsszelnek nem tetszik, (a)hogy a hazai termékeket előnyben részesíti Szlovákia

Az Európai Bizottság hivatalos levélben (formal notice) szólította fel az országot, hogy változtasson a szlovák termékek reklámozását szabályozó törvényeken, mert azok, állítják Brüsszelben, sértik az Unió alapelvének számító szabad versenyt. 

Még a Pellegrini-kormány fogadta el azt a két törvénymódosítást, amely ellen az EB most kifogást emelt. A Pozsonynak küldött hivatalos levél tulajdonképpen az ilyenkor bevett  jogsértési eljárás (infrigement procedure) első lépése. Szlovákiának három hónapja van arra, hogy a Bizottság által kifogásolt törvényeken változtasson, különben újabb szankciók várnak az országra.

A Bizottság legfőbb gondja az, hogy a szlovák törvények értelmében a hipermarketek reklámújságaiban a hazai áruk kötelező, legalább 50%-os arányban kell, hogy szerepeljenek.

Brüsszel szerint ezzel az a probléma, hogy a hazai termékek előnyhöz juttatása hátrányosan érinti a szabadpiaci versenyt, illetve korlátozza a kereskedők azon döntését, mely árukat reklámozzák, illetve melyeket nem.

Hírdetés

Mindkét szervezet örömmel fogadta  Bizottság döntését, mondván, már a törvény elfogadásakor jelezték, nem tartják fairnek az új szabályokat, de az akkori kormány nem volt hajlnadó meghallgatni panaszaikat.

Martin Krajčovič, a SAMO elnöke a döntés kapcsán igen furcsa kijelentést tett. Mint mondta, az új kormány elődjének jogellenes lépéseit felszámolni kívánó törekvései minden bizonnyal folytatódnak majd, és hamarosan sor kerülhet erre a szerintük (és persze Brüsszel szerint is) jogsértő törvény megváltoztatására.

Tavaly nyáron, a törvény elfogadásakor még Andrej Kiska is kételyeinek adott hangot, kiemelve, túlságosan magas az a pénzbírság, amelyet megszegőinek ki kell fizetnie.

Habár Kiska akkor megvétózta a törvényt, végül átment a parlamenten. Az akkor ellenzékből politizáló SaS és OĽaNO képviselői pedig az alkotmánybírósághoz fordultak, hogy az ne engedje hatályba lépni a törvényt addig, amíg nem igazolják, hogy az nincs ellentmondásban a szlovák alkotmánnyal. Erre végül nem került sor.

Az akkor képviselőként, most az agrártárca tanácsadójaként tevékeny SaS-es Jana Kiššová “közgazdasági nacionalizmus” megnyilvánulásának nevezte a törvény elfogadását, amelynek szerinte “nincs helye Európában”. Ennek fényében biztosra vehető, a Matovič-kormány követni fogja Brüsszel utasításait.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »