Brüsszeli terror: rossz helyre ment a kiürítésről szóló email

A március 22-ei brüsszeli terrortámadások kivizsgálására felállított bizottság szerint a reptéri robbantás után le akarták záratni a hatóságok a metrót, de ezt nem sikerült kivitelezni időben, többek között egy rossz helyre küldött email miatt.

A CNN cikke szerint a pályaudvari rendőrség vezetőjét, Jo Decuypert már reggel 8.03-kor – a Zaventem repülőtéren történt robbantás után öt perccel – értesítették a reptéri katonai források, hogy öngyilkos merénylet történt. 8.50-kor a válságközpont figyelmeztetést adott ki, melynek része volt a metró és a főbb brüsszeli csomópontok lezárására vonatkozó utasítás is. Ez ugyanakkor nem érkezett meg az illetékes személyhez.

Majd 9.07-kor Decuyper kapott egy levelet a rendőrségtől a metró lezárásáról szóló paranccsal, az email ugyanakkor a privát címére érkezett, így azt csak a 9.11-kor bekövetkezett újabb merénylet után látta. Mindazonáltal nem sok mindenen változtatott volna az sem, ha 8.50-kor ő is értesül a lezárásról, mert a metró kiürítése legalább 30 percet vett volna igénybe.

Ismert, március 22-én két nagy detonáció rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőteret, majd nem sokkal később a metróban is robbantásos támadás történt. Az öngyilkos merényletekben 32-en vesztették életüket. A terrorkészültséget Belgiumban akkor a legmagasabb fokozatra, hazánkban pedig 2-es szintre emelték.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »