Brüsszeli robbantások: Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban

Brüsszeli robbantások: Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek kedden Belgiumban, miután délelőtt két helyszínen is terrortámadást hajtottak végre Brüsszelben.

“Minden nemzeti zászlót félárbócra eresztenek az ország hivatalos épületein” – közölte Frédéric Cauderlier, a belga kormányfő szóvivője.

A miniszterelnöki hivatal épületén már megtörtént a zászló levonása.

Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője eközben bejelentette, hogy bár a “veszély még mindig valós és komoly”, a lakosok ismét elhagyhatják az otthonukat.

Az illetékes elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kedden még zárva marad.

Belga sajtó: Szögekkel volt tele az egyik robbanószerkezet a Zaventem repülőtéren

A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren – jelentette a VTM belga közszolgálati televízió.

A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. Mint mondta, a repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek.

Sajtóhírek szerint a helyenként rommá zúzott repülőtéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később felrobbantottak.

A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt – közölte Arnaud Feist, a légikikötőt működtető vállalat igazgatója.

A sajtóban közzétették a gyanúsítottakról készített kamerafelvételeket

A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé kedden délután három gyanúsítottról. A felvételeket a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették.

A gyanú szerint a három férfi hajtotta végre a kettős robbantást a légikikötőben, amelynek következtében tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A sötét hajú fiatalemberek a felvételek tanúsága szerint jól megrakott csomagszállító kocsikat toltak maguk előtt.

A gyanúsítottak kiléte egyelőre ismeretlen.

A belga szövetségi ügyészség korábban arra kérte a történtekről tudósító médiumok munkatársait, hogy a nyomozás érdekében ne hozzák nyilvánosságra a fényképeket, azok azonban kiszivárogtak a közösségi oldalakon – közölte a VTM televíziós csatorna.

Merkel: Németország minden lehetséges támogatást megad Belgiumnak

Németország minden lehetséges támogatás megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.

A kancellár sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek, és elmondta, hogy telefonon beszélt Charles Michel belga miniszterelnökkel, akit biztosított Németország szolidaritásáról és támogatásáról.

Hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások “lehetséges következményeit”.

Hangsúlyozta: a német állam “valamennyi szintjén teljes erővel dolgoznak” azért, hogy a “tagadhatatlan veszély ellenére” gondoskodjanak az ország biztonságáért.

A hatóságok megerősítették a pályaudvarok, a repülőterek és a határok védelmét – mondta.

Angela Merkel kiemelte: a brüsszeli merényletek elkövetői “gyilkos terroristák”, és “ellenségei mindazon értékeknek, amelyekért Európa kiáll”.

Olasz miniszterelnök: Közös európai biztonsági szövetséget kell létrehozni a terrorizmussal szemben

Egységes európai “paktumot” sürgetett a biztonság és a védelem érdekében az olasz miniszterelnök a brüsszeli robbantásokra reagálva keddi sajtótájékoztatóján, amelyet az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után tartott.

Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a terrorizmus “fenyegetése globális, a gyilkosok azonban helyiek”, vagyis az európai városok peremein nőttek fel és ott bújnak meg.

Úgy fogalmazott, Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi “szerkezetet” kell létrehozni. Emlékeztetett, hogy Európa 1954 óta vitázik egy közös védelmi rendszer kialakításán, amely azóta se jött létre. Felszólított arra, hogy Európa cselekedjen a terrorizmus fenyegetésével szemben, és “járjon az ügy végére”.

Hozzátette, hogy ezzel egy időben társadalmi és kulturális “reakcióra” is szükség van az európai városok peremkerületein, “köztünk élő” támadókkal szemben. Kijelentette, aki “áltatja magát, és azt kiabálja, hogy zárjuk le a határokat, nem veszi tudomásul, hogy az ellenség már városainkon belül van”.

“Az európai polgároknak joguk és szükségük van azt érezni, hogy ugyanannak a közösségnek a tagjai, és érezni, hogy a politikai intézmények egymás mellett állnak. Ilyen támadásokkal szemben nem számít a politikai vagy a párt-szín” – mondta az olasz miniszterelnök. Hangoztatta, hogy Olaszországnak tapasztalata van a maffiával és a belföldi terrorizmussal szembeni küzdelem terén, ezért felajánlja tudását és erőit. Matteo Renzi megjegyezte, hogy az iszlám terrorizmussal szembeni harc “hónapokig, évekig” is eltarthat.

Uniós vezetők: Nyílt és demokratikus társadalmunk elleni támadás történt

A brüsszeli merényletek a nyílt és demokratikus társadalom elleni támadások voltak – jelentették ki az uniós tagállamok állam- és kormányfői, valamint az uniós intézmények vezetői közösen kiadott nyilatkozatukban kedden.

Az uniós intézmények, valamint a tagállamok – köztük Magyarország – vezetői nyilatkozatban fejezték ki együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóival és ítélték el a kedden reggel Brüsszelben, két helyszínen elkövetett robbantásos merényleteket, amelyben a legutóbb megerősített információk szerint 34-en meghaltak és több mint 230-an megsebesültek.

A vezetők köszönetüket fejezték ki a belga népnek és kormánynak azért, hogy befogadták fővárosukba az uniós intézményeket.

Kijelentették: az Európai Unió és minden tagállama szolidaritását fejezi ki Belgiummal és eltökélt a veszéllyel való közös szembenézés mellett, minden szükséges eszközt rendelkezésre bocsátva.

“A támadások csak tovább erősítik elhatározásunkat, hogy megvédjük az európai értékeket és a toleranciát az intoleranciával szemben. Egységesek maradunk a gyűlölet, az erőszakos szélsőségek és a terrorizmus elleni küzdelemben” – hangsúlyozták nyilatkozatukban az európai politikusok.

Szigorított biztonsági intézkedések az amerikai repülőtereken és főbb közlekedési csomópontokon

Pár órával a brüsszeli merényletek után New York, Los Angeles és Washington városi elöljárói bejelentették, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a legfontosabb tömegközlekedési eszközökön, illetve a legforgalmasabb városi csomópontokon.

A New York-i rendőrség láthatóan megnövelte rendőreinek létszámát az utcákon, köztük a híres Times Square tér környékén, rendőrök cirkálnak a metróállomásokon és a Manhattanből kivezető alagutaknál is. A Világkereskedelmi Központnál terrorellenes egységek vannak. “Nagyon éberek vagyunk és készen állunk minden eshetőségre” – mondta Bill de Blasio, New York város polgármestere újságíróknak. New York városában és környékén, valamint New Jerseyben megerősítették valamennyi repülőtér védelmét, a New York-i vasútállomásoknál szintén megerősített biztonsági intézkedések vannak érvényben, csakúgy, mint a New Yorkból New Jersey felé vezető vasútvonalaknál.

A szövetségi fővárosban, Washingtonban a rendőrök mellett titkosügynököket vezényeltek az utcákra, a Fehér Háznál, a minisztériumoknál, a metróállomásoknál és a legsűrűbben lakott és látogatott negyedekben máris érzékelhetően több a rendőr és a terrorelhárító különleges egység katonája. A washingtoni rendőrség vezetője, Cathy Lanier arra kérte a helyi lakosságot, hogy amint valami gyanúsat érzékelnek, vagy gyanúsan viselkedő személyt látnak, azonnal jelentsék a rendőrségnek. Hasonló biztonsági intézkedéseket vezettek be Los Angelesben. Mindhárom nagyvárosban nemcsak a nemzetközi járatokat fogadó repülőtereken szigorították a biztonsági intézkedéseket, hanem a kizárólag belföldi légiközlekedést bonyolító légikikötőkben is.

A New York-i rendőrség szóvivője, Stephen Davis azt nyilatkozta, hogy szorosan együttműködnek brüsszeli kollégáikkal, állandó és folyamatos a kapcsolat, s egyelőre nem érkezett jelzés, hogy New Yorkot terrorveszély fenyegetné. Los Angeles légikikötője rendőrségének szóvivőnője, Alicia Hernandez riportereknek arról beszélt, hogy bár konkrét terrorfenyegetésről nincs értesülésük, de nagyon komolyan veszik a Brüsszelben történteket. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »