Brüsszelben találkoztak az európai magyar misszióban szolgáló papok

Brüsszelben találkoztak az európai magyar misszióban szolgáló papok

Brüsszelben tartották idén az európai missziókban szolgáló magyar katolikus lelkipásztorok éves találkozóját május 30. és június 2. között Havas István piarista szerzetes, brüsszeli magyar lelkész szervezésében.

Egy konferenciaközponttá átalakított ferences rendház adott otthont az Angliából, Ausztriából, Hollandiából, Németországból, Olaszországból és Svájcból érkezett 19 résztvevőnek, akik az első munkanapon Hölvényi György európai parlamenti képviselővel találkoztak az Európai Parlament épületében, majd Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adott tájékoztatást számukra az illetékes államtitkárság munkájáról, a magyar állam és az egyház közötti együttműködés területeiről. Az este folyamán a lelkipásztorok Nagy Zoltán brüsszeli magyar nagykövettel találkoztak.

A résztvevők a konferencia második napján elzarándoltak Brugge-be, ahol felkeresték a város ősi katolikus templomát, a Szent Vér-ereklyét őrző bazilikát. A konferencia során sor került a résztvevők lelkipásztori beszámolóira is, melynek során megosztották egymással örömeiket és nehézségeiket.

A találkozón részt vett Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia külföldön élő magyarok lelkipásztori szolgálatával megbízott püspöke is, aki a szerda reggeli szentmisén mondott homíliájában az isteni irgalmasságról beszélve buzdította a részt vevő atyákat, és köszönetet mondott nekik a sokszor nem könnyű szolgálat áldozatos végzéséért – tájékoztatott Németh László olaszországi főlelkész.

* * *

Hegyi László helyettes államtitkár az állam és az egyházak együttműködésen alapuló kapcsolatát bemutatva kiemelte, hogy az elmúlt hat évben az egyházak társadalmi szerepvállalásának jogszabályi kerete átalakult. A megnövekedett egyházi jelenlétet a megfogalmazódó társadalmi igény tette szükségessé. A közfeladat-ellátásban való partneri együttműködés révén egy, az értékekre nyitottabb és fogékonyabb társadalom születik meg.

A megnövekedett egyházi szerepvállalás pénzügyi támogatási formáinak bemutatása során Hegyi László utalt a köznevelés, valamint a szociális ellátás területén végzett egyházi munkára. Kitért továbbá az egyházak számára is forrásokat biztosító európai uniós operatív programok előkészítésében és tervezésében, továbbá koordinálásában való szerepvállalásra is. Előadásában a következő évek tervezett kiemelt egyházi beruházásairól is beszélt.

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte az európai missziókban és a magyar szórványokban végzett egyházi szolgálatot, amely segíti ezen közösségek megmaradását.

Forrás és fotók: EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »