Brüsszel visszavághat a briteknek

A máltai miniszterelnök szerint az Európai Unió nem blöfföl, amikor az EU-n belüli szabad mozgás alapelvének elfogadásához köti Nagy-Britannia hozzáférését az unió egységes belső piacához.

Joseph Muscat, akinek országa januárban átveszi az EU soros elnöki tisztségét, a BBC televíziónak adott, pénteken sugárzott interjúban kijelentette: ez az unió tényleges álláspontja, és ő nem is lát lehetőséget arra, hogy ez a jövőben módosuljon.

Az Európai Bizottság már a brit tagságról tartott – a kilépést pártolók győzelmével végződött – júniusi népszavazás után egyértelművé tette London számára, hogy ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után is hozzá akar férni az egységes uniós piachoz, ahogy azt a brit üzleti szféra is folyamatosan követeli, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.

Theresa May brit miniszterelnök többször hangoztatott véleménye szerint viszont a népszavazás eredménye arra vall, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy eddig volt.

A máltai kormányfő a BBC-nek kijelentette: az EU álláspontja, amely szerint a mozgásszabadság további érvényesítése a feltétele a brit hozzáférésnek a belső uniós piachoz, nem csupán kiinduló tárgyalási pozíció, amelyet azután Brüsszel majd felpuhít. „Ez abszolút nem blöff az EU részéről” – tette hozzá.

Arra a riporteri felvetésre, hogy Boris Johnson külügyminiszter többször kifejtett véleménye szerint az Egyesült Királyság elvben akkor is hozzáférhet az EU egységes belső piacához, ha korlátozza az uniós állampolgárok bevándorlását, Joseph Muscat azt válaszolta, hogy „ez nem fog megtörténni”.

Hozzátette: a brit kilépéssel mindenki veszít, de olyan helyzet nem állhat elő, hogy Nagy-Britannia a kilépés után a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel tarthassa fenn viszonyrendszerét az EU-val.

Az Egyesült Királyságban bevett gyakorlattá vált Brüsszel ostorozása, „akkor viszont nem kell meglepődni, ha Brüsszel visszaüt” – fogalmazott a máltai miniszterelnök.

Muscat szerint a kilépési tárgyalások bonyolultak lesznek, „de a válás soha nem könnyű”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »