Brüsszel védi az ár-érték arány elvét

Brüsszel védi az ár-érték arány elvét

Kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal az Európai Bizottság, hogy biztosítsa az átláthatóságot és a nyílt versenyt az európai uniós finanszírozású programoknál – közölte lapunkkal a testület regionális politikáért felelős szóvivője.

Jakub Adamowicz hozzátette: a legjobb ár-érték arány elvét kell alkalmazni valamennyi uniós programban. Azután érdeklődtünk Brüsszelben, hogy a Portfólió.hu megírta, a bizottság jelentős problémákat lát a hazai fejlesztéspolitikai rendszerben, akár az összes magyarországi uniós támogatás kifizetését is felfüggesztheti. Erre reagálva a gazdasági portál tegnapi konferenciáján Csepreghy Nándor elmondta, nem a teljes rendszert, csak külön a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programot (Ginop) auditálta Brüsszel. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese szerint a Ginop átvizsgálása után hazánk várhatóan 2-es besorolást kap, ami azt jelenti, a rendszer működik, de kisebb javításokra szorul. A kormány tervéről, miszerint idén 2048 milliárd forintnyi uniós támogatást fizet ki, a politikus elmondta: ebből a harmadik negyedév végéig 1054 milliárdot utaltak át, részben a 2007–2013-as ciklusról áthúzódó tételeket.

A problémát azonban nem az időarányos elmaradás okozza, hanem az, hogy magyar vállalkozások helyett az uniós pénz többsége kormányzati háttérintézményeknél köt ki. Nem véletlenül emelte ki a bizottsági szóvivő sem az átláthatóság és a nyílt verseny kérdését.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »