Brüsszel újabb kudarca: kevesebbet szállít a Pfizer

Brüsszel újabb kudarca: kevesebbet szállít a Pfizer

A Pfizer átmenetileg kevesebb vakcinát szállít Európába, mivel bővítik a gyártói kapacitást, tudta meg a Reuters.

Brüsszel újabb kudarca: kevesebbet szállít a Pfizer

A Norvég Közegészségügyi Intézet (FHI) tudatta, hogy a Pfizer kevesebb vakcinát fog majd szállítani Európába, mivel évi 1,3 milliárd dózisról 2 milliárdra bővíti gyártási kapacitását.

Az FHI szerint ez várhatóan minden európai országot érint, azonban arról nincs információ, hogy a cég mikor tud ismét maximális szinten oltóanyagot gyártani.

A Pfizer szerint a januári és a februári szállítmányok mennyiségére mindez biztosan negatív hatást fog gyakorolni, és csak február végén, március elején áll vissza a rend, illetve attól az időponttól kezdve a cég várhatóan nagyobb adagokat is képes lesz leszállítan.

A Reutersnek nyilatkozó európai döntéshozók elmondták: már eddig is a vártnál kevesebb vakcina érkezett, most pedig még inkább bizonytalanná vált a szállítmányok jövője.

Brüsszel tehát ismét hibázott, ugyanis a vakcinákra kötött megállapodást nem a megfelelő módon rögzítette. Ráadásul az oltóanyagok engedélyeztetése is rendkívül lassan halad az unióban, ez pedig tovább nehezíti a helyzetet, amikor minden állam minél több vakcinát akar leszállíttatni.

Hírdetés

Von der Leyen: a Pfizer a fennakadások ellenére időben leszállítja a rendelt oltóanyagokat

A következő hetekben előfordulhatnak még fennakadások a Pfizer és a BioNtech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíteni fogja a korábbi vállalásait – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

Hat európai uniós ország – Dánia, Finnország, Svédország, illetve Észtország, Lettország és Litvánia – levélben fordult pénteken a brüsszeli testület vezetőjéhez, amelyben „elfogadhatatlannak” nevezték, hogy a Pfizer a következő hetekben várható szállítmányai jelentős csökkentéséről tájékoztatta őket.

„Ez nem pusztán a tervezett oltási menetrendekre van kihatással, de gyengíti az egész folyamat hitelességét is” – írták.

Arra kérték az Európai Bizottságot, hogy gyakoroljon nyomást a vállalatra a rendelések pontos és stabil teljesítésének biztosítása érdekében.

Később Ursula von der Leyen arról számolt be, hogy telefonon beszélt a Pfizer vezérigazgatójával, aki biztosította arról, hogy időben leszállítják az első negyedévre tervezett vakcinaadagokat.

A vállalat elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de hangsúlyozta, hogy ennek nyomán jelentősen megnőnek majd a gyártókapacitások.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »