Brüsszel újabb díjnyertes ötlete: Kelet-Európa rovására támogatná a “könnyelmű” délieket

Brüsszel újabb díjnyertes ötlete: Kelet-Európa rovására támogatná a “könnyelmű” délieket

Több tízmilliárd eurónyi uniós forrást irányítanának át többek között a visegrádi négyektől a pénzügyi válsággal nagymértékben súlytott “déli országokhoz”, mint Portugália, Spanyolország vagy Görögország.

Az Euróőai Bizottság legújabb ötletéről a Financial Times brit gazdasági lap internetes kiadása számolt be. A javaslat végleges verziáját május elején hozzák nyilvánosságra.

A pénzügyi támogatások elosztásánál – nem meglepő módon – a régi tagállamok által preferált migrációs politika elfogadása lenne az egyik kritérium. Jelenleg az egy főre eső bruttó hazai terméket veszik alapul, a féltételrendszert Brüsszel egy sor más tényezővel kiegészítené, mint például környezetvédelmi intézkedések állapotával, az innováció színvonalával és migrációs politika elfogadásával.

A Financial Times szerint Brüsszel terve elsősorban Magyarországot és Lengyelországot érintené hátrányosan, ezekbe az országokba nagy mennyiségű uniós forrás jut.

Hírdetés

Az FT megállapításán túl azonban a régi tagállamok nyilván igyekeznek többséget szerezni a tagállamok tanácsában, az Európai Tanácsban. Emmanuel Macron francia államfő és Jean-Claude Jucnker egyaránt hangoztatja, hogy a fontos kérdéseket minősített többséggel és ne konszenzussal kellene elfogadni (vagyis megszüntetnék a tagállamok vétójogát).

A régi tagállamok között épp a déliek és az északiak feszülnek egymásnak az EU pénzügyi politikája miatt. Németország és az északi tagállamok szigorú költségvetési politikát akarnak, Franciaország és a déliek azonban lazítást szeretnének. Úgy tűnik, az új tagállamok rovására találtak egy köztes megoldást.

A pénzügyi válság kitőrésekor Nyugat-Európában, főleg Németországban sokszor kritizálták a görögöket, portugálokat és spanyolokat, hogy “könnyelműen” bántak az államháztartásukkal, mégis elvárják hogy az unió többi tagállama kihúzza őket szorult helyzetükből.

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: cas.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »