Brüsszel tehetetlensége veszélyezteti az Unió belső piacát

Brüsszel tehetetlensége veszélyezteti az Unió belső piacát

Az Európai Parlament plenáris vitát folytatott az egységes piac megerősítéséről és a szolgáltatások szabad mozgásának jövőjéről. A vita kiindulópontja, hogy a koronavírus-világjárvány okozta válság következtében kiemelt fontosságot nyertek a szolgáltatási ágazatban rejlő növekedési és munkahelyteremtési lehetőségek.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte a javaslatokat, és kiemelte: hosszú ideje minden jel arra mutatott, hogy modernizálni kell a szolgáltatási irányelvhez kapcsolódó végrehajtási intézkedéseket és tagállami útmutatásokat, hogy azok megfelelhessenek a jelenlegi kihívásoknak.

„A járvány következtében belső piacunk sajnos csaknem összeomlott, ami részben a megkésett uniós válasznak köszönhető. Leállt többek között például az egészségügyi szolgáltatásoknak és termékek áramlása” – mutatott rá a fideszes politikus.

Hírdetés

Ide tartozik a termelőknek fizetett árak csökkentése, különösen a romlandó termékek esetében. A nem hatékony uniós végrehajtás káros következményekkel járt mind a fogyasztókra, mind a szolgáltatókra nézve.

Tóth Edina szerint csak közös erőfeszítéssel valósítható meg az egységes piac, ezért összehangoltabb megközelítésre van szükség az információmegosztás tekintetében.

„Határozottabb jogérvényesítési fellépésre szólítom fel a Bizottságot! Megfelelően kell kihasználni a teljes eszköztárat, továbbá a végrehajtás elégtelensége nem akadályozhatja az európai polgárok lehetőségeit és az európai gazdaság versenyképességét” – zárta felszólalását Tóth Edina.

Háttér: Az állásfoglalás célja, hogy egyértelmű és átlátható iránymutatást adjon a vállalkozások és a fogyasztók számára, valamint kezelje az egységes piac széttöredezettségét. Információs portálok bevezetésének segítségével javasolja az egységes piacon belüli nemzeti akadályok közvetlen kezelését, a meglévő jogszabályok végrehajtásának biztosítását, a szabályozás egyértelműsítését, valamint az egységes piaci eredménytáblákon és korlátozottsági mutatókon keresztül további értékelési eszközök biztosítását szorgalmazza. A dokumentumról 2021. január 20-án szavaz az Európai Parlament.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »