Brüsszel nagyon akarja a gázársapkát, de nagy kockázatot jelent a kontinensnek

Brüsszel nagyon akarja a gázársapkát, de nagy kockázatot jelent a kontinensnek

Kiszivárgott a Reutershez az Európai Bizottság legújabb terve a sokat emlegetett gázársapka egy újabb verziójáról. Az EB azt tervezi, hogy november 24. után hivatalosan is javasolni fogja a földgázárak korlátozásának bevezetéséből, hogy “fékezni tudja az orosz invázióból eredő energiaválságot”.

Az EU hónapok óta vitatkozik arról, hogy mit kezdjenek az európai gázárakkal, amelyek az infláció elsőszámú katalizátorai.

Kadri Simson az EU energiaügyi biztosa elmondta, hogy a Bizottság az uniós energiaügyi miniszter 24-én esedékes ülése után tesz majd javaslatot a felső árkorlátra.

Az EU elég megosztott a kérdésben. 15 ország (köztük Szlovákia) még korábban aláírt egy nyílt levelet, amelyben ársapka bevezetését követelte a Bizottságtól. Sokat elárul, hogy az első verzió szerint csak az orosz gázra akartak kivetni ársapkát, később már minden importált gázra. A kérdésben azonban sem az amerikai LNG-beszállítók, sem a norvég ellátók nem voltak túl optimisták. Persze, a tagállamok többsége nagyon szeretne politikai eredményeket felmutatni a választók előtt – még ha utóbb ki is derül, hogy szemfényvesztés volt az egész.

Hírdetés

Belgium, Lengyelország, Olaszország és Görögország azt követelte Brüsszeltől, hogy még november 24. előtt javasoljon gázárplafont, különben ezek az országok blokkolni fogják a többi uniós politikai kezdeményezést, például a megújulóenergia-engedélyezési szabályokat is.

Mások, köztük Németország arra hívta fel a figyelmet, hogy egy gázárplafon csökkenhet a kínálat Európa számára, mivel nem tudni, hogyan tud majd versenyezni a szűk gázkészletekért az olyan hasonlóan erős piacoknál, mint Ázsia.

Az intézkedés kapcsán még rengeteg a kérdőjel, a működési mechanuzmus részletei egyelőre nem ismertek. Amit tudni lehet, hogy egy adott ár felett lépne életbe, párhuzamosan működne a korábban bejelentett dinamikus árfolyosóval, és amint káros következményeket mutatna, azonnal felfüggesztenék.

Ami a kockázatokat illeti, a németek valószínűleg nem tévednek. Ahogy a magyar kormány sem, mikor azt mondja, ársapka esetén az oroszok könnyen dönthetnek úgy, hogy nem szállítanak több gázt Európába (megjegyezzük, idén azért sikerült a tárolókat feltölteni, mert még jött orosz gáz). A helyzet azért is nehéz, mert ha az ársapka miatt az LNG tankereket inkább más, nem európai kikötőkbe irányítják át, a Bizottság felfüggeszti a korlátozást, ami hirtelen szabadíthat hatalmas keresletet a piacra, az Európa és Ázsia közti hatalmas verseny pedig ismét felhajtja az árakat. Arról nem is beszélve, hogy Európának jelenleg nincs elég LNG-terminálja az orosz gáz teljes kiváltására…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »